Şi păianjenii visează! O nouă descoperire uluitoare a oamenilor de ştiinţă

  •  
  •  
  •  
  •  

Un indiciu al faptului că pisicile, câinii și alte animale visează este dat de faptul că uneori picioarele lor zvâcnesc de parcă ar alerga. Acum, oamenii de știință au înregistrat un videoclip (îl vedeţi la finalul articolului) cu păianjeni săritori care fac același lucru, sugerând că aceștia se află într-o stare asemănătoare somnului REM și probabil că visează. Daniela Robler, de la Universitatea din Konstanz, a făcut această descoperire în timpul pandemiei, când laboratorul ei a fost închis din cauza restricțiilor. Pentru a-și continua cercetările, ea a prins păianjeni locali și i-a supravegheat cu o cameră ieftină cu vedere pe timp de noapte. Citez de pe site-ul Scientific American:

Există dovezi care arată prezenţa somnului REM la multe mamifere și păsări. Oamenii de știință au găsit, de asemenea, ceva asemănător la două specii de reptile și la o specie de peşte: peștele-zebră. Atât caracatițele, cât și sepia par să aibă o fază REM, cu mișcări rapide ale ochilor (ce apar în timpul visului), zvâcniri ale brațelor și modificări rapide ale culorii și texturii pielii. Dincolo de aceste mamifere / păsări / peşti, nu prea existe multe dovezi ale somnului REM la nevertebrate, inclusiv la insecte și arahnide.

„Nu m-ar surprinde deloc dacă păianjenii ar avea şi ei vise”, a declarat Lisa Taylor, care studiază păianjenii la Universitatea din Florida și care nu a fost implicată în noua cercetare. „Ei trăiesc într-o lume senzorială atât de bogată și știm că au capacități cognitive și de memorie uimitoare”.

Tuburile oculare vizibile ale păianjenilor săritori ar putea oferi o modalitate de a testa teoria conform căreia mișcările rapide ale ochilor sunt legate de secvențe vizuale de vis și dacă acele scene sunt reluări ale lucrurilor la care arahnidele le-au asistat în timp ce erau trezi, spune Robler. Este posibil să se redea păianjenilor un videoclip cu o scenă simplă, de exemplu, cu cea a unui greier care sare, iar păianjenilor, în timp ce urmăresc secvenţele, le sunt măsurate mișcările oculare, apoi observându-se dacă acele mișcări sunt recreate în timpul somnului.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner