Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Acest “gândac cu armură de fier” trăieşte fără probleme, chiar dacă ar fi călcat de o maşină! Cum e posibil aşa ceva?

1782

blankOamenii de știință au descoperit un gândac deosebit de rezistent, care are un exoschelet aproape indestructibil. Când pășiți accidental peste o insectă, de obicei nu va mai rămâne prea mult din ea, dar pentru acest gândac (supranumit şi gândacul diabolic cu armură fier), chiar de-ar fi călcat de o mașină, nu este suficient pentru a fi oprit.

Cunoscut în mod oficial sub numele de Phloeodes diabolicus, această insectă remarcabilă este atât de dură, încât rareori poate fi vânat de alte animale sau păsări, iar străpungerea exoscheletului său necesită utilizarea unui burghiu.

Dornici să înțeleagă exact cum de această insectă este atât de impenetrabilă, oamenii de știință de la Universitatea Purdue și Universitatea din California, Irvine (UCI) au realizat un studiu pentru a afla răspunsul la întrebare. Astfel, ei au descoperit că gândacul poate supraviețui, fiind zdrobit de 39.000 de ori greutatea propriului corp, echivalentul unei ființe umane care ar fi zdrobită de ceva care cântărește peste 3.500 de tone! Absolut uluitor!

Cheia acestei incredibile puteri exoscheletice constă în modul în care ea se întinde în loc să se spargă, atunci când se aplică o greutate mare. Oamenii de știință au descoperit că elitrele gândacului – care în mod normal ar fi aripi – s-au contopit pentru a oferi un scut realizat din straturi dintr-un material fibros numit chitină. Sub o presiune extremă, acest strat nu se rupe, ci se fracturează lent.

“”Gândacul cu armură de fier” este un gândac terestru, fiind construit mai mult ca un tanc mic”, a spus autorul principal al studiului, David Kisailus. “Aşa s-a adaptat el: nu poate zbura, dar şi-a construit această armură specială, astfel încât prădătorul să renunţe”.

Cercetătorii speră că, înțelegând pe deplin abilităţile remarcabile ale acestui gândac de a se apăra, s-ar putea dezvolta unele materiale de construcție mai dure pentru aeronave, sonde spațiale și multe altele.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): cbsnews.com

Orgoni Crystal