Lupii de la Cernobîl: de zeci de ani trăiesc în zona cu radiaţii, şi totuşi sunt sănătoşi tun! Care e minunea?


Dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986 a dus la pierderi tragice de vieți omenești și la abandonarea unui oraș din nordul Ucrainei, care era considerat prea radioactiv pentru a trăi. Pripyat, locul dezastrului din fosta URSS, rămâne şi astăzi radioactiv. Și, în timp ce oamenilor nu le este permis să trăiască acolo, animale precum lupii se plimbă liber în zonă de zeci de ani – și, aparent, evoluează și dezvoltă caracteristici unice de sănătate.

O echipă de cercetători de la Universitatea Princeton a început să investigheze pentru prima dată lupii cenușii din zona de excludere a Cernobîlului (CEZ) în 2014. Pe măsură ce timpul a trecut, oamenii de știință s-au întrebat dacă lupii care au trăit acolo în deceniile de la dezastru au evoluat rezistând expunerii constante la radiații: „Știam că lupii din Cernobîl sunt acolo de aproximativ 7 sau 8 generații. Așa că au fost expuși întreaga lor viață la aceste radiaţii”, a explicat cercetătorul Shane Campbell-Staton. „Un pui care s-a născut în zona de excludere a Cernobîlului, din prima zi, este expus la radiații din mediu, iar acel pui va trăi o jumătate de deceniu sau mai mult și, în fiecare zi, va fi expus continuu la radiația respectivă. Ei mănâncă bizoni europeni care au mâncat iarbă și alte vegetații care au fost infestate de radiații. Și știm că radiațiile provoacă multe daune corpului mamiferelor”.

În mod surprinzător, animalele nu au dezvoltat cancer, deşi sângele lupilor arăta ca la o persoană cu cancer. Echipa de cercetători a secvențiat genomurile lupilor din Cernobîl și le-a comparat cu alte populații de lupi din apropiere din Belarus, precum și din Parcul Național Yellowstone din SUA. Cercetătorii au găsit ceva interesant cu lupii de la Cernobîl: majoritatea genelor lor au un răspuns imun antitumoral.

Mai multe cercetări trebuie făcute pentru a confirma exact ceea ce se întâmplă cu corpurile lupilor, dar semnele indică câteva răspunsuri posibile în căutarea unor remedii pentru cancer. „Nu știm încă suficiente pentru a înțelege cu adevărat, dar este clar că se întâmplă ceva special”, a conchis cercetătorul Shane Campbell-Staton.


Lasă un comentariu