Explozia nucleară de la Cernobîl din aprilie 1986 a fost cel mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii. Deşi mulţi îl văd ca un accident, există însă o teorie a conspiraţiei care spune că explozia de la Cernobîl a fost pusă la cale de KGB, serviciul secret sovietic. De ce? Pentru ca guvernul sovietic să testeze şi să facă cercetări asupra procedurilor şi echipamentului proiectat în timpul „războiului rece”, cu scopul de a-şi putea proteja populaţia împotriva contaminării radioactive – care ar fi fost consecinţa unui război nuclear.
Cum a avut loc această explozie nucleară? Prin folosirea unei minibombe nucleare. „Minibombele nucleare” produc explozii neobișnuit de puternice, echivalente cu cantități imense de TNT sau alți explozibili convenționali. Ele sunt ascunse / interoduse de obicei în sistemul de canalizare pentru a reduce la maximum fulgerul nuclear inițial, ca si restul celorlalți factori distructivi binecunoscuţi şi clar vizibili ai unei explozii atomice tipice, cum ar fi unda de șoc, radiațiile termice și radiațiile penetrante.
Deoarece explodează în subteran, „minibombele nucleare” produc cantități imense de praf radioactiv – cel de-al patrulea factor distructiv, și adesea uitat, al oricărei explozii atomice tipice; praful radioactiv, pe care o explozie îl aduce la nivelul particulelor microscopice, este de obicei ridicat de căldura exploziei, apoi purtat de vânt, pentru a cădea din nou pe sol sub forma „precipitațiilor radioactive primare” – care, de fapt, reprezintă un pericol letal pentru oameni.
Pe lângă explozia în sine, „minibombele nucleare” omoară și rănesc oamenii din jur de obicei prin unda de șoc neobișnuit de puternică și prin radiațiile termice. Ele cauzează arsuri pe aproape 45% din suprafața corpului, la care se adaugă efectele invizibile ale radiațiilor penetrante, care ar putea cauza moartea imediată, într-o zi, două, dacă dozele sunt uriașe, în 10-11 zile dacă dozele sunt mari (cu rata mortalității de aproape 90%) și în aproximativ 30 de zile, dacă dozele sunt medii și tratamentul medical este insuficient sau în cazul unei sănătăți necorespunzătoare (cu o rată a mortalității de până la 50%).