Enigma satelitului lui Saturn, Hyperion – există viaţă pe acest corp ceresc extrem de bizar?


Foto: NASA/JPL/Space Science Institute

Hyperion, unul dintre cei 62 de sateliţi ai lui Saturn, reprezintă una dintre cele mai ciudate corpuri cereşti din sistemul nostru solar. Cu siguranță, Hyperion are o formă neregulată și a fost asemănat cu un „hamburger cosmic”. Nu am fi ştiut prea multe despre Hyperion, dar între 2005 și 2010, nava spațială NASA Cassini a luat mai multe imagini cu suprafața foarte ciudată a lui Hyperion și a craterelor sale şi mai ciudate.

Hyperion (cel mai mare dintre sateliţii neregulaţi ai lui Saturn), diferă semnificativ de ceilalţi sateliţi sferici și este foarte puternic „craterat”, ceea ce indică o vârstă extrem de înaintată. Majoritatea craterelor sunt umplute cu un material întunecat necunoscut. Cel mai mare crater de pe Hyperion are 121,57 km în diametru și 10,2 km adâncime. Ultimele date indică faptul că 40% din interiorul satelitului este spațiu gol, motiv pentru care este atât de ușor (densitatea lui Hyperion este de aproximativ 0,6 g/cm³).

Acest satelit saturnian este poros și înghețat, cu un aspect bizar, asemănător unui burete. În mod clar, Hyperion suferă interacțiuni puternice cu magnetosfera lui Saturn. Acest satelit în formă neregulată are aproximativ 350 km pe 200 km și orbitează Saturn la o distanță de 1.481.100 km cu o perioadă de rotaţie de 21,28 zile terestre.

O altă trăsătură caracteristică a lui Hyperion este aceea că acest satelit se rotește într-un mod extrem de imprevizibil și haotic. Spre deosebire de alţi sateliţi din sistemul nostru solar, care se rotesc sincron cu mișcarea în jurul planetei, Hyperion se roteşte schimbând constant axa de rotație (ca urmare a influenței gravitației lui Titan).

O densitate foarte mică a lui Hyperion (mai mică decât cea a apei) și o porozitate ridicată, poate sugera prezența unui vast sistem de caverne în interiorul acestui satelit. Nava spaţială NASA Cassini a dezvăluit prezența hidrocarburilor (atomi de carbon și hidrogen) pe Hyperion, dar acest lucru nu înseamnă că s-a găsit viață pe acest satelit saturnian.

Ar fi dificil să ne imaginăm existența vieții așa cum o știm, pe Hyperion, cu o temperatură medie de aproximativ -180 de grade Celsius, cu excepția cazului în care viața ar putea să apară ascunsă undeva în cavernele adânci ale satelitului…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock