Astronomii au dezvăluit o gamă mare de lumi extraterestre stranii


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

O echipă internațională de oameni de știință, cu participarea semnificativă a specialiştilor de la Institutul pentru Astronomie (IfA) al Universității din Hawaii, a lansat un nou catalog cu 126 de exoplanete (120 confirmate și 6 noi candidate), unele dintre ele putând găzdui viaţa, aşa cum o ştim noi. Aceste descoperiri au fost făcute utilizând satelitul de sondare a exoplanetelor în tranziție (TESS) al NASA , în parteneriat cu Observatorul WM Keck din Maunakea, Hawaii. Astfel, astronomii au acum o nouă bază de date pentru a explora cele mai recente lumi găsite de TESS, deschizându-le calea pentru a-și studia proprietățile și mediile în detaliu.

De la planete de dimensiunea lui Jupiter, la cele cu dimensiunea lui Saturn sau asemănătoare Neptun-ului, ori planete subneptunice și lumi stâncoase asemănătoare Pământului – toate aceste 126 de planete se regăsesc aici, aşa cum puteţi vedea şi în imaginea de mai jos. TESS-Keck a dezvăluit o mare diversitate de lumi exotice, specialiştii concentrându-se asupra planetelor care orbitează așa-numitele stele subgigant – versiuni viitoare ale Soarelui.

Imagine: Observatorul WM Keck/Adam Makarenko

„Rezultatele provenite de la TESS-Keck reprezintă cea mai mare contribuție la înțelegerea naturii fizice și a arhitecturilor de sistem ale noilor planete pe care le-a descoperit TESS”, a spus Alex Polanski, student absolvent de fizică și astronomie la Universitatea din Kansas, care este autorul principal al lucrării.

Rezultatele pot ajuta la prezicerea viitoarei soarte a planetei noastre atunci când Soarele se va extinde și, eventual, va înghiți Pământul. Studiul face legătura cu alte sisteme despre care s-a demonstrat că au supraviețuit cumva acestei soarte sau care sunt în prezent în curs de a fi înghițite.

Sursa: studiul ştiinţific „The TESS-Keck Survey. XX. 15 New TESS Planets and a Uniform RV Analysis of All Survey Targets” / iopscience.iop.org