Sugestia că oamenii vor înființa în curând colonii pe Marte, unde vom putea trăi, este un lucru mai mult decât fantezist, se arată într-un articol interesant de pe gizmodo.com, unde se explică de ce oamenii n-ar putea să trăiască permanent pe Marte. Dacă nu vom reuşi să adaptăm radical creierele și corpurile noastre la mediul dur marțian, „planeta roșie” va rămâne pentru totdeauna în afara limitelor umane.
Marte este un loc rece, mort, cu o atmosferă de 100 de ori mai mică decât cea a Pământului. Atmosfera care există pe Marte este compusă în special din dioxid de carbon nociv, care nu protejează prea mult de razele dăunătoare ale Soarelui. Presiunea aerului de pe Marte este foarte scăzută – la doar 0,6% decât presiunea de pe Pământ. Expunerea oamenilor la o asemenea presiune de scăzută ar avea ca rezultat deteriorarea gravă a plămânilor, inflamarea pielii şi a ţesuturilor și, în cele din urmă, moartea.
Atmosfera rarefiată înseamnă, de asemenea, că nu se poate reține căldura la suprafața planetei. Temperatura medie de pe Marte este de -63 grade Celsius, acestea putând scădea până la -126 grade C. În schimb, cea mai rece temperatură înregistrată vreodată pe Pământ a fost cea de la stația Vostok din Antarctica, -89 grade C, pe 23 iunie 1982. Odată ce temperaturile scad sub -40 grade Celsius, oamenii care nu sunt îmbrăcați corespunzător pot muri între 5 şi 7 minute.
Marte are, de asemenea, o masă mai mică. Gravitaţia pe „planeta roșie” este doar la 1/3 faţă de cea a Pământului, ceea ce înseamnă că o persoană de 180 de kilograme de pe Pământ ar cântări pe Marte circa 68 de kg. Deşi la prima vedere poate părea atrăgător, acest mediu cu o gravitație scăzută ar provoca rău sănătății umane, pe termen lung, și ar putea avea efecte negative asupra fertilității umane.
Cu toate acestea, în ciuda acestor probleme și a unei multitudini de alte probleme, există promovată ideea că vom putea în curând să înființăm colonii pe Marte, cu ușurință. Elon Musk, directorul general al SpaceX, proiectează colonii pe Marte pentru anii 2050, în timp ce astrobiologul Lewis Darnell, profesor la Universitatea din Westminster, spune că în 50 – 100 de ani un număr substanțial de oamenii s-ar putea muta pe Marte pentru a trăi în orașe. Emiratele Arabe Unite urmăresc să construiască un oraș marțian de 600.000 de locuitori până în 2117.
Totuşi, toate aceste lucruri nu sunt decât planuri SF. Deşi nu se poate nega faptul că oamenii vor vizita în cele din urmă planeta Marte, totuşi ideea că în curând vom înființa colonii marţiene, locuite de mii de oameni, este o prostie pură…
Un comentariu la „Oamenii nu vor putea coloniza niciodată planeta Marte! Uitaţi de planurile fanteziste ale unora ca Elon Musk…”
Comentariile sunt închise.