Telescopul spaţial Hubble a surprins o cruce enormă în miezul unei galaxii îndepărtate


În 1992, NASA a surprins o imagine incredibilă, capturată de camera Wide Field Planetary de pe telescopul spaţial Hubble, şi în care putem vedea o structură distinctă în formă de „X” (sau cruce, depinde de cum o vizualizezi – de jos în sus), care s-a dezvoltat în nucleul galaxiei M51a.

NASA a explicat că această structură bizară „X” a fost cauzată de absorbția în masă a prafului și marchează poziția exactă a unei găuri negre enorme, despre care se crede că are o masă echivalentă cu un milion de stele asemănătoare cu Soarele nostru. Se crede că linia cea mai întunecată a structurii lui X este un inel enorm de praf, care are aproximativ 100 de ani-lumină în diametru. NASA spune că este posibil ca un nor uriaș de gaz și praf să se rotească în jurul găurii negre și să se intersecteze cu jeturile de plasmă și cu miezurile de ionizare.

Galaxia M51a este situată la 30 de milioane de ani-lumină de noi. NASA a dezvăluit că spațiul captat de imagine are doar 1.100 de ani-lumină, ceea ce reprezintă doar o fracțiune din galaxia enormă. Această galaxie a fost descoperită pentru prima oară în secolul al XVIII-lea și continuă să-i încânte pe observatorii cerului până în ziua de astăzi, putându-se vedea în cerul nopții fără echipament specializat.

Utilizarea tehnologiei moderne, cum ar fi telescopul spațial Hubble, a condus la descoperiri suplimentare despre această galaxie fascinantă, deoarece anumite caracteristici, inclusiv structura „X”, sunt ascunse vederii directe de pe Pământ, datorită poziționării sale.