Microbii extratereştri pot fi detectaţi cu ajutorul unei holograme cu lasere

  •  
  •  
  •  
  •  

Putem fi capabili să găsim microbi în spațiul cosmic, dar dacă am face-o, am putea spune ce sunt ei și putem spune că sunt fiinţe vii?

În această lună (iulie 2017), revista „Astrobiology” publică o ediţie specială dedicată căutării semnelor de viață de pe satelitul de gheață al lui Saturn, Enceladus. În ea, putem găsi o lucrare semnată de Jay Nadeau și colegii săi, care oferă dovezi că o tehnică denumită „microscopie digitală holografică”, care utilizează lasere pentru a înregistra imagini 3D, poate fi cea mai bună modalitate pentru detectarea microbilor extratereștri.

Nicio sondă spaţială, de la programul Viking al NASA de la sfârșitul anilor 1970, nu a căutat în mod explicit viața extraterestră – adică  organisme vii existente. Mai degrabă, accentul a fost pus pe găsirea apei. Enceladus are o mulțime de apă, ascunsă sub o cochilie înghețată care acoperă întreaga suprafață. Dar chiar dacă viața există sub formă de microbi, dificultatea oamenilor de știință de pe Pământ este aceea de a identifica microbii aflaţi la peste 1 miliard de kilometri distanță.

„Este greu în a face distincţie între un microb și un grăunte de praf”, a declarat Nadeau, profesor în inginerie medicală și aerospațială din cadrul Diviziei de Inginerie și Știință Aplicată. „Trebuie să facem o diferențiere între mișcarea browniană, care este mișcarea aleatorie a materiei și mișcarea intenționată, auto-dirijată a unui organism viu”.

Enceladus este al șasea cel mai mare satelit al lui Saturn, fiind de 100.000 de ori mai puțin masiv decât Pământul. Ca atare, Enceladus are o viteză cosmică (viteză de eliberare) – viteza pe care trebuie să o aibă inițial un corp de probă pentru ca acesta să iasă din câmpul gravitațional al acelui corp ceresc – de doar 239 de metri pe secundă. Aceasta faţă de Pământ, care are puțin peste 11.000 de metri pe secundă.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): https://phys.org/news/2017-07-holographic-imaging-life-space.html

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu