Cum a încercat regele Charles al II-lea al Angliei să interzică toate cafenelele! Atunci, cafenelele reprezentau Facebook-ul de astăzi! Dovada că dintotdeauna conducătorii au încercat să suprime libertatea de expresie a cetăţenilor…


cafenea londonezaÎn 1675, regele Carol al II-lea al Angliei (Charles II) a emis o proclamație pentru a pune capăt existenţei cafenelelor. El nu numai că a interzis cafenelele, dar, de asemenea, a interzis oamenilor să vândă cafea, ciocolată, şerbet și ceai în orice magazin de pe teritoriul Angliei.

Charles s-a născut pe 29 mai 1630, fiind fiul regelui Carol I (Charles I). El avea doar 12 ani, atunci când a început războiul civil în Anglia; în 1649, tatăl său a fost decapitat de către forţele parlamentare. În 1650, Charles II a făcut o înțelegere cu scoțienii și a fost proclamat rege. Cu o armată scoțiană, el a invadat Anglia, dar a fost învins de Cromwell în bătălia de la Worcester, în 1651. El a scăpat în exil și nu a mai revenit decât în 1660, când a fost invitat înapoi în Anglia pentru a revendica tronul.

În secolul al 17-lea, cafenelele londoneze au devenit foarte populare. La sfârşitul secolului al XVII-lea, în Londra existau numai puțin de 3.000 de cafenele, care erau adevărate „centre de bârfă”. Intelectualii, profesioniștii și comercianții se înghesuiau la cafenele pentru a dezbate, a distribui broșuri, a discuta politică și, desigur, pentru a consuma cafele. Popularitatea cafenelelor l-a enervat pe Carol al II-lea, care a dorit să le interzică.

Argumentul regelui Carol al II-lea era acela că aceste cafenele „deranjau” pacea regatului, promovau lenea, aţâţau zvonurile și erau locuri de „defăimări” publice! Dacă am face un paralelism cu ziua de azi, cafenelele de atunci erau adevărate reţele de socializare, un fel de „Facebook” pre-industrial. Bineînțeles că adevăratul motiv pentru care regele Carol al II-lea a vrut să scape de aceste locuri de întâlnire publică a fost unul de natură politică. El suspecta cafenelele ca fiind locuri unde se puneau la cale răzvrătiri în rândul populației. Iată cum şi în trecut conducătorii încercau să impună cenzura, la fel cum se încearcă şi în ziua de astăzi.

Legea pentru interzicerea cafenelelor a fost adoptată la 29 decembrie 1675 și ar fi trebuit să devină activă începând cu 10 ianuarie 1676, dar a fost abolită la 8 ianuarie. Şi asta pentru că au intervenit mai mulți miniștri ai lui Carol al II-lea, care erau iubitori de cafea.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock