Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Guvernul suedez vrea să interzică folosirea runelor norvegiene, străvechi simboluri religioase! Ce naiba se întâmplă cu lumea aceasta!?

  •  
  •  
  •  
  •  

blankGuvernul suedez examinează posibilitatea de a interzice folosirea runelor norvegiene, pe fondul preocupărilor că simbolurile străvechi au fost deturnate de grupurile neonaziste. Ministrul Justiției, Morgan Johansson, investighează în prezent dacă runele ar trebui sau nu să fie interzise în Suedia ca o modalitate de a descuraja grupurile ce promovează discursurile de ură, scrie site-ul suedez Samhällsnytt. Se așteaptă ca ministrul să facă o recomandare până la sfârșitul lunii mai 2019.

Runele sunt semne grafice (litere) ale scrisurilor vechi ale germanicilor. Există mai multe alfabete runice, provenind din diverse regiuni și perioade. În unele alfabete runele pot reprezenta sunete (foneme), iar în altele cuvinte sau termene. De asemenea, au mai fost folosite drept cifre sau și semne magice. Cu excepția unei scurte faze în Scandinavia, runele nu au fost folosite în mod curent de oameni pentru comunicare în scris.

Dacă ministrul Johannsson decide să interzică runele, interdicția ar putea cuprinde toate simbolurile şi imaginile norvegiene din vechime. Propunerea i-a înfuriat pe mulți suedezi, care văd runele norvegiene ca parte a istoriei comune Norvegia – Suedia. Pentru cei care se identifică drept păgâni, potenţiala interdicție a fost interpretată ca un atac asupra libertății religioase, garantat de Constituția suedeză. Comunitatea Nordică Asa, cel mai mare grup religios păgân din Suedia, a luat cuvântul împotriva oricărui efort guvernamental de a combate moștenirea veche a Suediei, argumentând că „prejudecățile și neînțelegerile sunt cel mai bine vindecate cu fapte şi cunoştinţe”.

Organizația religioasă a avertizat că interzicerea runelor norvegiene din Suedia ar „șterge o parte din istoria, cultura și credințele proprii – și libertatea noastră de exprimare”. Fostul parlamentar și membru al democraților suedezi democrați, Jeff Ahl, și-a exprimat disprețul față de ideea unei astfel de interdicții.

„Guvernul nostru susține multi-culturalismul, dar nu şi propria noastră cultură. Ceea ce face guvernul acum este o încercare de a cenzura propriul nostru patrimoniu cultural şi să ne şteargă rădăcinile”, a scris el.

Mulţi alți suedezi şi-au exprimat furia pe social media faţă de o asemenea iniţiativă. O utilizatoare Twitter a spus că are mai multe tatuaje cu rune pe trupul ei și se întreba în glumă dacă guvernul îi va plăti operaţia de chirurgie cu laser pentru a elimina imaginile „ilegale” cu rune.

Deşi naziştii și grupurile neo-naziste au folosit simboluri norvegiene pentru ideologia lor, astăzi runele sunt cel mai frecvent întâlnite pe orice telefon sau computer modern, cu logo-ul pentru Bluetooth.

blankUitaţi aşa, încetul cu încetul, cu politica paşilor mărunţi, regimurile progresiste din lume încearcă să interzică şi să şteargă istoria veche a omenirii. De ce fac lucrul acesta? Ca să uităm cine am fost? Peste 20-30 de ani, istoria va mai exista ca disciplină la şcoală sau va dispărea de tot?

 


  •  
  •  
  •  
  •  
Reclame
Orgoni Crystal