Arabia Saudită a încheiat „lupta anti-corupţie”: oficialităţile au recuperat 106 de miliarde de dolari de la „corupţi”, în mai puţin de 1 an şi jumătate. Câtă eficienţă…


Arabia Saudită a încheiat o campanie împotriva corupției, comandată de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, care spune că a recuperat peste 106 miliarde de dolari prin diverse aranjamente cu prinți, miniștri și oameni de afaceri de top din această ţară arabă.

În cadrul campaniei surprinzătoare, lansată în noiembrie 2017, Procuratura a interogat 381 de persoane (unii fiind martori) și a ajuns la aranjamente cu 87 de persoane care au mărturisit acuzațiile împotriva lor, a afirmat Curtea Regală de Justiţie într-o declarație. Activele recuperate includ proprietăți imobiliare, companii și numerar. Procurorul public a refuzat să soluționeze cazurile a 56 de persoane, din cauza acuzațiilor penale existente împotriva lor, iar 8 persoane au refuzat să ajungă la o înțelegere și să fie acuzate de corupție. Cei care nu au fost acuzați de fapte legate de corupție au fost eliberați.

În primele trei luni ale campaniei, o mare parte din elita economică și politică a regatului saudit, inclusiv investitorul miliardar prinţul Alwaleed bin Talal, a fost reținută în hotelul Ritz-Carlton din Riyadh, timp de aproape trei luni. Despre asta am scris un articol în 2017, intitulat Prinţul saudit bin Talal se află în spatele atentatului sângeros din Las Vegas din 1 octombrie 2017? De-asta a fost el arestat? Rămâne un mister…

„Pe 5 noiembrie 2017, o ştire senzaţională a făcut ocolul lumii: un nou înfinţat Departament Anti-corupţie al Arabiei Saudite, condus de Mohammed bin Salman, moştenitorul Coroanei saudite, a arestat nu mai puţin de 11 prinţi. Astfel, moştenitorul tronului din Arabia Saudită şi-a consolidat puterea cu o uriaşă “epurare” politică şi a elitelor de afaceri. Printre cei arestaţi se află şi Alwaleed bin Talal, un miliardar cu investiţii la Twitter şi Apple. De asemenea, au fost acuzaţi de corupţie şi au ajuns după gratii patru actuali şi zeci de foşti miniştri. Prezentată ca o ofensivă anti-corupţie, această ”epurare” uriaşă a zguduit ca un cutremur Arabia Saudită. Analiştii văd însă o răfuială cu potenţialii rivali și spun că fiul de 32 de ani al regelui Salman a îndepărtat şi ultimele obstacole pentru obţinerea controlului total asupra ţării cu cea mai mare producţie mondială de petrol şi unde se află cele mai importante locuri sfinte ale islamului”.

„Comitetul Anti-Corupţie și-a îndeplinit obiectivul și, prin urmare, Alteţa Sa Regală, prinţul moştenitor al Coroanei, a cerut aprobarea Custodelui celor două Moscheme Sfinte pentru a-și încheia sarcinile. Custodele celor două Moscheme Sfinte a aprobat această cerere”, se arată în declarație.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): middleeastmonitor.com

P.S. E adevărat, Arabia Saudită nu este o democraţie, ci mai degrabă o autocraţie condusă de casa regală saudită. Însă mă miră eficienţa „luptei lor anti-corupţie”: au recuperat 106 miliarde de dolari în mai puţin de 1 an şi jumătate… La noi sau în alte ţări ce prejudicii s-au recuperat de la corupţi?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO