Secretul galionului San Jose, nava pierdută în urmă cu peste 3 secole şi care are un tezaur de 17 miliarde de dolari! Cui aparţine comoara?


Cu câteva secole în urmă, Marina Spaniei naviga pe mări cu una dintre cele mai puternice flote existente. O navă din acea flotă a fost San Jose, un galion cu trei catarge și 62 de tunuri, care călătorea regulat din Peru în Spania, transportând metale prețioase și pietre prețioase. De obicei, San Jose era protejată de o flotă de nave de război, atunci când se întorcea acasă cu încărcătura preţioasă.

Cu toate acestea, în 1708, Spania era blocată în lupta cu Anglia, în timpul războiului de succesiune spaniolă, iar San Jose nu era deloc protejată. Aşa că ea a pornit singură spre Spania, însă patru nave de război engleze au atacat San Jose, trimiţând pe fundul mării nava, echipajul ei de aproximativ 600 de persoane, precum și încărcătura ei de pietre și metale prețioase. Se presupune că astăzi încărcătura ar valora 17 miliarde de dolari.

Locația exactă a naufragiului a fost pierdută și au trecut mai mult de 300 de ani înainte ca Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI / o organizaţie mondială de cercetare a oceanului) să confirme în 2015 că a localizat San Jose în largul coastei Columbiei. Pentru asta, WHOI a folosit un vehicul subacvatic autonom şi a aflat că San Jose era situat la mai mult de 600 de metri în adâncul oceanului.

Numai că lucrurile nu stau atât de simplu. În anii ’80, Direcția Generală Maritimă din Columbia a autorizat Compania Glocca Mora (GMC) să caute vasele naufragiate în largul coastei țării. GMC a localizat ceea ce credea că este epava San Jose în 1981, iar Columbia a fost de acord să acorde companiei 35% din comoara recuperată. Trei ani mai târziu, GMC și-a atribuit drepturile asupra tezaurului companiei americane Sea Search Armada (SSA). Cu toate acestea, Columbia a refuzat să semneze un contract scris cu SSA și a respins permisiunea SSA de a efectua operațiunile de explorare.

La scurt timp după aceea, Parlamentul columbian a adoptat o lege care conferea Columbiei toate drepturile asupra comorilor recuperate situl arheologic San Jose, oferind SSA doar 5% din valoarea comorilor găsite, această sumă urmând a fi impozitată cu 45%.

SSA a intentat o acțiune împotriva Columbiei în 1989, contestând constituționalitatea schimbării legii. După mai mulţi ani de judecată, Curtea Supremă din Columbia a confirmat o hotărâre a instanței inferioare în 2007 potrivit căreia Columbia și SSA aveau dreptul la cote egale din tezaurul San Jose – 50%.

Cu toate acestea, Columbia a susținut că SSA nu a identificat corect locul unde se afla naufragiată nava San Jose. Și, pentru a-și demonstra punctul de vedere, Columbia a angajat WHOI pentru a identifica locaţia exactă a navei.

În afară de acest război juridic, Spania susține că San Jose „este o navă militară și, prin urmare, este încă proprietate spaniolă în condițiile unui tratat al Organizației Națiunilor Unite, al cărui Columbia nu este semnatar”. .

Între timp, nava San Jose, echipajul ei și încărcătura ei rămân blocaţi pe fundul oceanului…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO