Devastatorul incendiu al catedralei Notre Dame de Paris, de pe 15 aprilie 2019, a produs multe emoții în întreaga lume. Dar, și mai interesantă este profeția neagră pe care a avut-o scriitorul francez Victor Hugo, atunci când a scris romanul „Cocoşatul de la Notre Dame” (1831). Astfel, în acest roman istoric celebru, chiar există un fragment în care Victor Hugo profeţeşte incendiul de la Notre Dame, cu 188 de ani înainte. Haideţi să vedem fragmentul original din cartea lui Hugo:
„Ceea ce vedeau era extraordinar. Pe culmea celei mai înalte galerii, o flacără mare urca între ambele turnuri, vârtejuri de scântei, o flacără dezordonată şi largă din care vântul purta la răstimpuri câte o fâşie. Dedesubtul flăcării, dedesubtul balustradei cu trifoi de jar, două jgheaburi cu boturi de monştri zvârleau neîncetat ploaia arzătoare ce-şi desprindea şiroaiele argintii pe tenebrele faţadei inferioare. Pe măsură ce se apropiau de sol, ţâşniturile de plumb lichid se desfăceau în jeturi, ca apa care ţâşneşte din nenumăratele găuri ale stropitoarei. Deasupra flăcării, turnurile enorme păreau mult mai impunătoare.
Diavolii şi balaurii sculptaţi pe ele căpătau o înfăţişare lugubră. Lumina neliniştită a flăcării îi mişca parcă. Iar printre monştrii pe care îi trezeau astfel, din somnul lor de piatră, flacăra, zgomotul, era unul care mergea şi pe care îl vedeai din când în când trecând peste fruntea arzătoare a rugului ca un liliac pe dinaintea unei lumânări”.
Oare a văzut în viitor Victor Hugo ceea ce se va întâmpla peste aproape 2 secole – faptul că această catedrală celebră – Notre Dame – va lua foc? Şi n-ar fi primul scriitor. Autorul englez Morgan Robertson a publicat în 1898 în Anglia cartea “Zădărnicie”, în care profeţeşte până la cele mai mici detalii scufundarea navei „Titanic” 14 ani mai târziu (citiţi mai multe detalii în articolul meu din 2009 – Scufundarea Titanicului a fost prezisă cu 14 ani înainte într-un roman).