Incredibil ce-au descoperit astronomii: Soarele nostru are un frate! Pe această stea sau pe alte stele înrudite s-ar putea găsi aproape sigur viaţă extraterestră!


Soare frateIată o ştire cât se poate de serioasă de pe Yahoo.com:

Vechii egipteni l-au numit Ra; grecii antici – Helios; vechii mayași – Kinich Ahau; vechii germani – Sol. Miturile noastre cele mai vechi au gravitat atât de des în jurul Soarelui nostru, întrucât noi, oamenii, am gravitat în jurul Soarelui. Ea ne-a oferit întotdeauna lumină, căldură şi viaţă. A fost centrul Universului nostru; nu e de mirare că am presupus că ar fi fost un adevărat zeu. Dar, o ştire care urmează să fie publicată în celebra revistă „Astrophysical Journal” de către cercetătorii de la Universitatea din Austin (Texas), ne spune că Soarele nostru nu este unic. El are un frate, o stea-soră, care provine din același nor de gaz și praf ca şi propriul nostru Soare.

Cine este acest frate? O stea cu numele de HD 162826. Se spune că este cu 15% mai masivă decât Soarele nostru și că este situată la 110 de ani-lumină faţă de noi, în constelația Hercules. Noi nu putem vedea acest astru cu ochiul liber, dar cu ajutorul unui binoclu ni se dezvăluie în faţa noastră. Este situat foarte aproape de steaua strălucitoare Vega.

Descoperirea a fost făcută de echipa de cercetători condusă de astronomul Ivan Ramirez. Folosind o combinație de analize chimice (spectroscopie de înaltă rezoluție) și informații despre orbitele stelelor, echipa a creat o listă de candidați de „fraţi” ai Soarelui, care a inclus 30 de stele. Toate nu corespundeau Soarelui nostru. Dar, a apărut o coincidenţă norocoasă şi steaua HD 162826 s-a dovedit candidatul ideal pentru funcţia de „stea-soră” a Soarelui nostru. Această stea nu pare să aibă planete gigant cum este Jupiter-ul nostru, dar e posibil să aibă planete terestre. Şi, există o mică şansă ca aceste planete să poată găzdui viață!

În zilele naşterii planetelor şi stelelor din clusterul de gaz şi praf, diverse coliziuni ar fi desprins bucăți de planete, iar aceste fragmente ar fi putut călători între sisteme solare, putând fi chiar responsabile pentru aducerea vieţii primitive pe Pământ. Sau fragmente de pe Pământ ar fi putut transporta „cărămizi ale vieţii” pe alte planete ale stelelor-surori! Aşadar, „fraţii solari” sunt candidații-cheie în căutarea vieţii extraterestre. Ideea este că Soarele s-a născut într-un grup mare de o mie sau chiar o sută de mii de stele, în urmă cu mai mult de 4,5 miliarde de ani. Unele stele, cum ar fi HD 162826, sunt încă în apropiere. Dar altele sunt mult mai departe.


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO