Un studiu ştiinţific care demonstrează că Pământul este centrul Universului

142

centrul UniversuluiAcum o săptămână scriam articolul acesta “Şi totuşi, Pământul e în centrul Universului, iar Soarele se învârte în jurul Terrei!” Într-adevăr, suntem în secolul 21, şi a mai susţine în ziua de azi că Pământul este centrul Universului, o teorie biblică şi antică, pare un lucru nebunesc. La şcoală şi la facultăţi am fost învăţaţi că Pământul nu are un loc special în Univers, că suntem o planetă ca oricare alta în Univers, că nu suntem în centrul Cosmosului, pentru că acest Cosmos nu are un centru. Dar totuşi…să citim dintr-un studiu publicat pe 18 august 2009 şi apărut în revista on-line Science Fair:

“Matematicienii au oferit răspunsul pentru misterul energiei întunecate ce este responsabilă de expansiunea Universului. Aceasta nu există. Descoperită în anul 1998, cu ocazia constatării faptului că stelele care au explodat în galaxiile distante se îndepărtează de noi cu o viteză crescută, energia întunecată i-a uimit pe cosmologi timp de peste un deceniu, nefiind capabili să înţeleagă forţa ce determină ca stelele să se îndepărteze la distanţe atât de mari. Fizicianul Michael Turner de la Universitatea din Chicago a spus că singurul lucru pe care-l ştim despre energia întunecată e doar numele său.

Şi totuşi, care e răspunsul? Energia întunecată nu există! Acest lucru au sugerat matematicienii Blake Temple şi Joel Smoller, într-un studiu realizat de Academiile Naţionale de Ştiinţă. Energia întunecată, dacă ecuaţiile lor sunt corecte, este o iluzie, iar Universul se extinde într-un spaţiu vid şi lipsit de orice materie, stimulat fiind de energia Big-Bang-ului. Singura problema, pentru ca ecuaţia să fie validă, este ca noi să fim centrul Universului, ceea ce este cel puţin neobişnuit, după cum afirmă fizicianul Lawrence Krauss, de la Universitatea de Stat din Arizona.”

Înainte de a trece la comentariul propriu-zis, să facem o mică observaţie.  În astronomie, energia întunecată este o formă de energie ipotetică prezenta în tot Universul, ce generează o forţă care se comportă ca o gravitaţie negativă (repulsivă), acţionând contrar forţei gravitaţionale. Astfel, energia întunecată ar putea explica accelerarea expansiunii Universului.

Cred că şi voi aţi observat fraza de mai sus: Singura problema, pentru ca ecuaţia să fie validă, este ca noi să fim centrul Universului, ceea ce este cel puţin neobişnuit”. În urmă cu 400 de ani în urmă, Galileo Galilei şi Copernic au fost pedepsiţi de Biserică pentru că au îndrăznit să afirme că Pământul se învârte în jurul Soarelui şi că nu el este centrul Universului. De atunci, Biserica Catolică a reinterpretat Biblia pentru a permite ştiinţei în a dovedi faptul că Pământul şi sistemul nostru solar reprezintă doar un lucru mărunt şi neînsemnat într-un Univers uriaş care are un diametru 27 miliarde de ani lumină. Ideea unui centru la un Univers atât de uriaş ar fi părut incredibilă.

Acum, ce aflăm din această ştire? Că singura modalitate prin care putem explica teoria expansiunii Universului e aceea de a considera din nou Pământul ca fiind centrul Universului!