O undă de șoc interplanetară a lovit câmpul magnetic al Pământului pe 11 ianuarie 2021. Ce efecte au fost?


Imagine: Markus Varik

Surprinzând oamenii de ştiinţă, o undă de șoc interplanetară a lovit câmpul magnetic al Pământului pe 11 ianuarie 2021, scrie site-ul spaceweather.com. Impactul ce a avut loc imediat după ora 08:30 UT (timp universal) nu a declanșat o furtună geomagnetică. Cu toate acestea, câmpurile magnetice puternice situate după frontul de șoc au deschis o fisură în magnetosfera Pământului. Apoi, vântul solar s-a revărsat peste Terra, pentru a alimenta un spectacol frumos de aurore arctice, aşa cum se poate observa şi în imaginea din acest articol, oferită de un fotograf din Norvegia.

„Alergam în jurul apartamentului meu ca un maniac, căutând pantalonii și aparatul de fotografiat”, a spus fotograful Markus Varik din Tromso, Norvegia. „Nu am avut suficient timp să merg într-o locație complet întunecată, dar nici nu am avut nevoie. Aurorele erau atât de strălucitoare.”

Unda de șoc înregistrată nu a fost una așteptată. Pe 8 ianuarie, un imens filament de magnetism s-a lansat de pe suprafața Soarelui. Iniţial, explozia solară nu părea să se îndrepte către Pământ. Cu toate acestea, evenimentul de pe 11 ianuarie ar fi putut avea o legătură cu cel de pe 8 ianuarie.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock