Pământul poate fi lovit şi de o cometă


cometaSe vorbeşte foarte mult de posibilitatea ca Pământul să fie lovit de un ipotetic asteroid. Dar, oare, numai asteroizii pot lovi Terra cu consecinţe catastrofale? Ei bine, nu! Unul din pericolele majore ce ne pândesc din spaţiu sunt cometele. Dar acest subiect este ocolit. Să vedem şi de ce…

Cometele sunt corpuri cereşti care se deplasează pe orbite foarte diferite, adesea chiar foarte alungite. În prezent, cele mai multe comete fac parte din Norul lui Oort, al cărui afeliu se află la 43 de mii U.A. (unităţii astronomice; 1 UA=distanţa de la Pămînt la Soare). Cele mai multe străbat orbitele lor în circa 3 milioane de ani. Dar nu toate. Unele dintre ele pot fi abătute în drumul lor, chiar prin preajma Pământului.

Care este, însă, probabilitatea ca un astfel de „bulgăre de gheaţă murdară” să se ciocnească cu Terra? Astfel de situaţii nu sunt, desigur, banale, deoarece până acum nu a fost observată nicio cometă care să se fi apropiat de Soare pe o orbită hiperbolică. Lipsa exemplelor nu este şi dovada absenţei unor astfel de vizitatori. Pentru trecut, evaluarea frecvenţei impacturilor priveşte doar adevăratele comete interstelare, acele comete care se deplasează liber în spaţiu, printre stele.

Există, totuşi, o sursă posibilă în afara sistemului nostru solar. Astronomii presupun că Soarele ar fi înconjurat de un halou aproape sferic de comete, extins chiar la peste 100 mii UA – Norul lui Oort. S-ar părea că şi alte stele au astfel de halouri. Ce se întâmplă, deci, când o stea trece foarte aproape de noi, astfel încât norul său Oort traversează sistemul nostru solar? Aşa ceva s-a întâmplat de mii de ori în trecut, dar cercetările actuale dovedesc că abia 5% dintre întâlniri pot duce la impactul cu o planetă, de obicei cu Jupiter.

S-a evaluat chiar probabilitatea ca diferite tipuri de comete să se fi ciocnit cu Pământul sau cu alte planete, în timpul vieţii sistemului solar, adică timp de 4,6 miliarde de ani. Pentru Pământ, probabilitatea ciocnirii cu comete ale altor stele este de 0,37, cu comete interstelare, de 0,033, iar cu comete aparţinând sistemului nostru solar, de 0,774. Dacă probabilitatea ciocnirii cu nucleul solid al unei comete este destul de mică, situaţia este diferită pentru restul capului sau pentru coadă.

Se pare că Pământul a avut deja vreo 400 de astfel de ciocniri. Aceasta înlesneşte posibilitatea amestecului de materie între sistemele solare şi s-ar putea ca resturi ale unor astfel de evenimente să fie vreodată detectate, chiar pe planeta noastră. Posibilitatea ca Terra să fie lovită de o cometă este astfel matematic demonstrată!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO