Site de secrete, stiinta si metafizica

Moartea unui clarvăzător care ştia prea multe: Jan Hanussen

1 85

hanussenLa 5 aprilie 1933, la mai puţin de 3 luni de la incendierea Reichstagului, meşterii care lucrau la câţiva kilometri est de Berlin au descoperit în şanţul drumului un cadavru însângerat. Victima s-a dovedit a fi celebrul artist Jan Erik Hanussen.

Hanussen, născut în familia unui paznic de sinagogă, părăsise de tânăr ghetoul evreiesc, încercându-şi norocul în spectacolul de estradă. Avea succes ca aruncător de cuţite, atlet şi înghiţitor de flăcări. După primul război mondial, tânărul se alăturase unui circ important şi descoperise că posedă un remarcabil talent de clarvăzător. Curând a uimit publicul cu puterea minţii sale – care mergea de la „a vedea“ obiectele din buzunarele spectatorilor până la a prezice jafuri bancare şi a identifica făptaşii.

În anii ’20, abilităţile sale neobişnuite îl făcuseră deja celebru şi devenise favorit al conducătorilor nazişti. Curând după spectaculoasa lui ascensiune a urmat şi sângerosul sfârşit. Istoricii au opinii diferite în legătură cu motivele care i-au adus clarvăzătorului dizgraţia. Unii spun că i-a deranjat pe membrii partidului atunci când – în seara de 24 februarie 1933 – a prezis „o casă mare în flăcări“, adăugând că va fi semnul unor mari revolte populare. Dar această teorie are sens numai dacă naziştii au fost autorii incendiului. O ipoteză mai plauzibilă este aceea că Hanussen ar fi fost ucis la ordinul unui oficial nazist căruia i-ar fi împrumutat, neinspirat, o mare sumă de bani.

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie