Există mai multe amenințări din spațiu care ar putea avea consecințe devastatoare pentru planeta noastră. Un studiu recent arată că Terra nu este în „zona de siguranță”, așa cum am crezut anterior. Pământul poate fi în mare pericol, întrucât drumul Soarelui prin galaxie ne poate trimite comete care să se îndrepte spre planeta noastră, au avertizat oamenii de ştiinţă.
Cercetătorii au identificat un ciclu de 26 de milioane de ani de impact cu meteoriţii, care coincide cu calendarul de extincții în masă din ultimii 260 de milioane de ani. Evenimentele apocaliptice sunt legate de mișcarea Soarelui în planul median dens al Căii Lactee.
Perturbarea gravitațională a Norului lui Oort – o zonă cu corpuri cereşti de gheaţă de pe marginea exterioară a sistemului solar – se crede că duce la „atacuri” periodice ale cometelor care se concentrează în regiunea interioară unde se află Pământul. Ultimul din acest eveniment apocaliptic se spune că a avut loc în urmă cu aproximativ 11 milioane de ani, în același timp când a avut loc și extincția în masă din Miocenul Mijlociu.
Dar, conform geologului american Michael Rampino, ar putea fi greșit să presupunem că trăim într-o eră complet sigură, mai având milioane de ani distanță până la următorul pericol. El a spus: „Există dovezi că activitatea cometelor a fost ridicată în ultimii două milioane de ani, iar unele orbite ale comete sunt perturbate, așa că ne aflăm în pericol şi în timpul prezent. Noi suntem în apropirerea planului galactic median, acolo unde materia întunecată produce perturbaţii.”
Materia întunecată este substanța invizibilă misterioasă care înconjoară galaxiile și ea poate fi detectată numai de efectele sale gravitaționale. Se crede că reprezintă mai mult de 80% din toata materia din Univers.
Profesorul Rampino, de la Universitatea din New York și colegul său, profesorul Ken Caldeira, de la Institutul Carnegie, au efectuat o analiză asupra impactului meteoriţilor asupra Pământului și extincțiile apărute pe Terra. Ei au descoperit astfel că pe Pământ au existat şase extincții în masă, corelate cu numărul mare de cratere de pe Pământ. Unul din aceste extincţii a avut loc în urmă cu 65 de milioane de ani, când o cometă uriaşă a lovit Pământul în largul coastei Yucatan din Mexic, omorând toţi dinozaurii.
Sursa: Herald Scotland