Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Misterul morţii împăratului Napoleon pare a fi acum dezlegat de o notiţă rară din 1818 a unui medic irlandez


Adevărata cauză a morţii împăratului Napoleon a constituit o preocupare majoră pentru istoricii din întreaga lume. Napoleon Bonaparte a venit la putere în Franţa la începutul secolului al XIX-lea, încoronându-se împărat în 1804, când avea 35 de ani. După ce a pierdut în celebra bătălie de la Waterloo, în 1815, Napoleon a fost exilat pe Insula Sfânta Elena, situată izolată în mijlocul Oceanului Atlantic de Sud. Acolo, fostul împărat a suferit ani de zile de simptome agonizante, pentru a muri în cele din urmă în 1821, la vârsta de 51 de ani.

Unul din medicii împăratului, dr. irlandez O’Meara, a fost cel care a lansat zvonul inițial conform căruia împăratul ar fi fost ucis din cauza otrăvirii cu arsenic, la ordinul guvernatorului britanic al Insulei Sf. Elena, Sir Hudson Lowe. Istoricii consideră că aceasta este o afirmație falsă, neîntemeiată. Explicația cea mai larg acceptată este aceea că Napoleon a murit lent și dureros, din cauza cancerului de stomac – un verdict agreat de cei 7 medici care au asistat la autopsia împăratului din 1921. În 2007, o echipă de cercetători a raportat că împăratul a murit probabil din cauza sângerărilor gastrointestinale cauzate de cancerul de stomac netratat.

Acum însă, o notă rară a medicului O’Meara, vândută recent la licitație pentru 2.000 de dolari, oferă o nouă privire asupra sănătății fragile a lui Napoleon din ultimii ani. Datată 4 iunie 1818, scrisoarea prezintă în detaliu „starea de sănătate” a lui Napoleon.

„L-am găsit pe Napoleon într-o stare febrilă, fața lui arătând anxietate, fiind aceea a unui om care se confruntă cu suferințe corporale severe”. El a adăugat că simptomele fostului împărat includeau „o creștere mare a durerii în partea dreaptă, dureri de cap, anxietate generală, pielea fierbinte și uscată, pulsul accelerat”, toate acestea semnalând o „criză de natură serioasă”.

Aşadar, raportul lui O’Meara ar putea indica faptul că boala de care suferea Napoleon – cancerul – ar fi început încă din 1818.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): smithsonianmag.com


Lasă un comentariu