Ne apropiem şi mai mult de descifrarea misterioaselor papirusuri Herculaneum, vechi de 2.000 de ani! Să vedem ce surprize se vor găsi!

  •  
  •  
  •  
  •  

sulurile HerculaneumAcum aproximativ 2000 de ani, Muntele Vezuviu a erupt exploziv și a omorât o mulţime de oameni. Dar, printre alte pagube, el a reuşit să ardă şi o bibliotecă plină de suluri antice. Din moment ce cercetătorii au descoperit textele – cunoscute sub numele de sulurile Herculaneum – în secolul al 18-lea, oamenii de știință din întreaga lume au încercat să le citească, însă fără prea mult succes. Dar acum cercetătorilor le e un pic mai uşor, graţie scanărilor de raze X de la Facilitatea Europeană de Radiații Synchrotron.

Precum se ştie, în anul 79 d.Hr., muntele Vezuviu a erupt și a îngropat două orașe: Pompei şi Herculaneum. În interiorul unei biblioteci de la Herculaneum au fost găsite mai multe suluri de papirus fragile, scrise de mână, în care cercetătorii cred că, cel mai probabil, conțin opere ale lui Philodemus și Virgil – doi filozofi și scriitori celebri ai epocii.

În anul 1752, s-au descoperit 1.800 de suluri carbonizate; încă de atunci, s-a încercat aflarea secretelor lor, un lucru care s-a dovedit extrem de dificil. Dar acum, cercetătorii de la Facilitatea Europeană de Radiații Synchrotron sunt capabili să producă un fascicul de raze X de 100 de miliarde de ori mai strălucitor decât razele X folosite în spital, fiind astfel în stare să privească în interiorul sulurilor carbonizate fără ca acestea să se deterioreze.

După ce analiza a fost completă, echipa a constatat că sulurile au fost scrise cu o cerneală metalică, o substanţă pe care cercetătorii nu credeau că exista atunci când sulurile au fost scrise. Deşi cercetătorii încă nu au fost în stare să citească ceea ce se afla în interiorul sulurilor, înțelegerea modului în care au fost scrise le vor permite metode de proiectare mai bune pentru a descifra în cele din urmă textul.

Noile descoperiri reprezintă un lucru extraordinar pentru istorici și arheologi, întrucât schimbă complet modul în care se credea că scriau oamenii. Daniel Delattre, unul dintre autorii studiului, a declarat următoarele: “De aproape 2000 de ani, credeam că știm totul sau aproape totul cu privire la compoziția cernelii antice folosite pentru a scrie pe papirusuri. Studiile efectuate la Facilitatea Europeană de Radiații Synchrotron ne arată faptul că aceasta cerneală conținea, de asemenea, plumb în cantități apreciabile”.

Această nouă informaţie înseamnă că cercetătorii ar putea fi capabili de a citi alte texte necitite încă, folosindu-se de raze X similare, care ar putea dezlega enigme noi despre lumea antică.

Sursa: Science Alert.com


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu