51 de cranii umane alungite, din secolul al V-lea, au fost descoperite în Ungaria. Voiau oamenii din vechime să imite forma alungită a craniilor extraterestre?


Arheologii au descoperit zeci de schelete cu cranii alungite deformate, într-un cimitir antic din Ungaria. Cele 51 de cranii provin dintr-un sit arheologic din Ungaria, în care s-au făcut săpături încă din anii ’60. Săpături ulterioare au dezvăluit rămășițele scheletelor a cel puțin 96 de persoane.

Specialiştii spun că aceste cranii au fost alungite artificial (deci, nu aşa s-au născut oamenii). Pe lângă craniile deformate, cimitirul conținea, de asemenea, trei grupuri distincte îngropate separat de-a lungul a două sau trei generații, reflectând schimbările culturale care aveau loc la acea vreme.

Primul grup conţine un număr mic de localnici îngropați în morminte construite într-un stil roman, căptușit cu cărămidă. Următorul grup, înmormântat la câteva decenii după primul grup, conţine 12 persoane străine, care nu proveneau din regiune. Se pare că ele au introdus noi tradiții în zonă, cum ar fi îngroparea diferitelor lucruri în morminte, precum și deformarea craniului. Cel de-al treilea grup de înmormântări conţine persoane care par să fi îmbinat vechea cultură romană cu diverse tradiții străine, inclusiv deformarea craniului.

Până în secolul al V-lea d.Hr., Imperiul Roman de Vest se prăbușea, după ce a suferit secole de conflicte crescânde cu vecinii lor barbari, dar şi numeroase revolte şi epidemii, care au slăbit imperiul. Una dintre pierderile Romei din această perioadă a fost Panonia, o provincie delimitată de Dunăre, în Ungaria de vest de astăzi, care a fost cedată hunilor, în jurul anului 433 d.Hr. Haosul și schimbările rezultate în această zonă au dus la apariţia a numeroase grupuri de oameni în Panonia. În acest caz particular, rămâne neclar de unde provine tradiția deformării craniului, deși pare să-şi fi avut obârşia de undeva din afara influenței Imperiului Roman.

Arheologii au descoperit cranii alungite în regiuni din Europa Centrală și de Est, în Austria, Croația, Ungaria, România, Serbia, Slovacia și Slovenia. Mai departe, practica a fost documentată și în America, Asia și Africa.

Semnificația deformării este probabil diferită de la cultură la cultură, deși cercetătorii cred în general că a fost folosit pentru a exprima un fel de statut social.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): journals.plos.org

P.S. Cercetătorii încearcă să ne liniştească: craniile alungite / deformate, care nu sunt obişnuite la oamenii nici din Evul Mediu târziu, nici din Renaştere şi nici din timpurile moderne, ar fi fost obţinute prin folosirea unor plăci de presare. Ni se spune că nu e nimic misterios aici – aşa făceau oamenii în vechime”. Dar de ce?

Însă există o altă explicaţie, poate ceva mai aproape de adevăr, decât versiunea oficială a istoricilor. Astfel, pentru mayaşi, procedura artificială avea o semnificaţie religioasă: „Zeii le-au transmis strămoşilor noştri că o astfel de formă a capului este nobilă“, explica Gonzalo Fernandez de Oviedo, un cronicar spaniol. Ultima frază de mai sus este extrem de interesantă: zeii le-au transmis mayaşilor că forma de cap alungit este una nobilă! Cine erau aceşti zei? Probabil că extratereştrii! De ce forma alungită a capului ar fi fost una “nobilă”? Pentru că această formă a craniului aparţinea extratereştrilor!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock