Dictatorul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej i-a alungat pe ţiganii din Bucureşti cu grenade lacrimogene şi apoi i-a deportat în Bărăgan

 • 205
 •  
 •  
 •  
  205
  Shares

După al doilea război mondial, odată cu venirea comuniştilor la putere, a început sistematizarea masivă a marilor oraşe ale ţării, dar în special, a Bucureştiului, capitala ţării. Una din zonele din Bucureşti care a fost sistematizată este Groapa Floreasca.

Trebuie ştiut că de fapt Groapa adăpostea la 2000 de suflete, majoritatea de etnie ţigănească, înghesuite în colibe care la rândul lor se sprijineau una de alta. Groapa a fost curăţată de ţigani în iarna lui 1958-1959, când datorită furăciunilor frecvente făcute în noile blocuri de locuinţe din noul cartier Floreasca, cât şi a ridicării pe malul lacului a noului stabiliment unde avea să locuiască Dej.

Mai marii comunişti au hotărât să trimită armata şi miliţia care au înconjurat într-o noapte groapa, au aruncat grenade lacrimogene şi au încărcat în camioane toată ţigănimea, dând foc la locuinţele insalubre. Vălătuci de fum au învăluit zona lacului şi a cartierului, timp de trei zile.

Apoi i-au dus pe ţigani în Bărăgan. Camioanele cu prelate s-au învârtit o săptămână. Soldaţii care asigurau escorta primiseră instrucţiuni să le spună că îi deportează în Siberia la ruşi. Plângeau ţiganii de mama focului. Au fost abandonaţi în mijlocul Bărăganului sub promisiunea de a nu mai călca prin Bucureşti.

Nu s-a demolat nimic în Groapă. A devenit groapa de gunoi pe care buldozere uriaşe o nivelau iar tăvălugi imenşi o bătătoreau. Au scăpat doar ţiganii care au fugit să se ascundă prin cociocurile Lacului Tei (stufărişuri plutitoare care uneori se uneau formând adevărate insule plutitoare). Odată cu astuparea gropii au dispărut şi mirosurile pestilenţiale. Înainte de sărbătorile de iarnă cârnaţii agăţaţi în balconele noilor locuinţe nu mai dispăreau ca înainte. Şi nici rufele întinse la uscat.

Sursa: armyuser.blogspot.ro


 • 205
 •  
 •  
 •  
  205
  Shares

Lasă un comentariu