Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Trei soldaţi germani, cu privirile “hulpave” asupra unei domnişoare românce din Bucureşti… Ce comportament au avut nemţii şi ruşii faţă de români, în timpul celui de-al doilea război mondial?

1209

blankÎn grupul de Facebook “Bucureştiul de altădată”, am întâlnit o discuţie foarte interesantă, pornindu-se de la un comentariu pe marginea unei poze din Bucureşti (1942), în timpul celui de-al doilea război mondial. În fotografie, se observă o domnişoară (doamnă), aflată pe stradă şi îmbrăcată elegant, în spatele ei aflându-se trei militari germani. Comentariul la această fotografie sună astfel: “Agata în drum spre birou sub privirile hulpave a trei soldaţi germani ieşiţi în permisie prin Bucureşti să îşi clătească ochii departe de ororile războiului din anul 1942”. (Agata trebuie să fie numele fetei). Poza a fost iniţial publicată pe pagina de Facebook a domnului Sorin Mărgărit.

Pornind de la această fotografie, pe grup a ieşit o adevărată “bătălie” (discuţie) referitor la comportamentul armatei germane, aflată pe teritoriul României în primii ani ai celui de-al doilea război mondial (până în 1944) şi a armatei ruse, sosită în 1944 şi staţionată în ţara noastră până în 1958, când conducerea comunistă a lui Gheorghe Gheorghiu Dej a hotărât să se descotorosească de ea.

Iată câteva din comentariile cititorilor de pe Facebook:

* Mare noroc pe Agata că soldaţii erau NEMŢI…cu soldaţii “eliberatori” de după 1944 lucrurile ar fi stat altfel!

* Bunicul îmi povestea cum era în București cu nemții şi cu rușii după 1944. Nemţii dădeau ciocolată la copii, rușii erau beți non-stop, băteau copiii şi vio*lau femeile.

* Am o prietenă din (fosta) Cehoslovacia şi îmi spunea că bunica ei avea aceleași poveşti! Femeile de la ţară se ascundeau în grajduri, să nu le găsească rușii!

* Cei care vindeau băuturi alcoolice, de frică aruncau băutura la canal, iar rușii cu casca în mână adunau băutura.

* Bunica a fugit de ruşi să nu o vio*leze, şi şi-a pierdut dantura! Dar a rămas curată.

* Rușii au facut prăpăd…O ştiu de la părinţi şi bunici… Prădau, furau, vio*lau… În schimb, nemţii au fost nişte domni. Şi în primul şi în al doilea război. Bunica mea paternă a urmat Liceul de fete din Buzău şi era o bună vorbitoare de germană. Au luat-o nemţii pe tanc şi s-au plimbat cu ea pe toată Valea Buzăului să spună oamenilor să nu-şi ascundă averile şi femeile, că nu se va întâmpla nimic rău… Îmi spunea tata că odată un soldat neamţ a furat porumb şi pentru asta a facut carceră. Şi mama mi-a povestit că a avut o prietenă, Cerasela, pe care ruşii au înjunghiat-o în burtă, fiind însarcinată, sub ochii soţului. Ca hortyştii. Nemţii dădeau ciocolată copiilor… Şi ce alimente rechiziţionau, le plăteau…

* La fel povestea şi mama, Dumnezeu să o ierte! Ruşii vio*lau, luau băutura şi vitele oamenilor şi le tăiau în bătaie de joc, nemţii au fost cu mult bun simţ…

Agata in drum spre birou sub privirile hulpave a trei soldati germani iesiti in permisie prin Bucuresti sa isi clateasca ochii departe de ororile razboiului din anul 1942

Publicată de Sorin Mărgărit pe Luni, 30 mai 2016

Toate aceste comentarii spun totul despre comportamentul armatei ruse, dar şi a celei germane, în timpul celui de-al doilea război mondial. La fel îmi spunea şi mama mea: când au ajuns soldaţii ruşi în satul ei, izolat de lume, au venit în curtea unde locuia şi le-a spus bunicilor mei: “Baran sau viaţa!”, în limba rusă “baran” însemnând “oaie”.

Orgoni Crystal