Trei soldaţi germani, cu privirile „hulpave” asupra unei domnişoare românce din Bucureşti… Ce comportament au avut nemţii şi ruşii faţă de români, în timpul celui de-al doilea război mondial?


În grupul de Facebook „Bucureştiul de altădată”, am întâlnit o discuţie foarte interesantă, pornindu-se de la un comentariu pe marginea unei poze din Bucureşti (1942), în timpul celui de-al doilea război mondial. În fotografie, se observă o domnişoară (doamnă), aflată pe stradă şi îmbrăcată elegant, în spatele ei aflându-se trei militari germani. Comentariul la această fotografie sună astfel: „Agata în drum spre birou sub privirile hulpave a trei soldaţi germani ieşiţi în permisie prin Bucureşti să îşi clătească ochii departe de ororile războiului din anul 1942”. (Agata trebuie să fie numele fetei). Poza a fost iniţial publicată pe pagina de Facebook a domnului Sorin Mărgărit.

Pornind de la această fotografie, pe grup a ieşit o adevărată „bătălie” (discuţie) referitor la comportamentul armatei germane, aflată pe teritoriul României în primii ani ai celui de-al doilea război mondial (până în 1944) şi a armatei ruse, sosită în 1944 şi staţionată în ţara noastră până în 1958, când conducerea comunistă a lui Gheorghe Gheorghiu Dej a hotărât să se descotorosească de ea.

Iată câteva din comentariile cititorilor de pe Facebook:

* Mare noroc pe Agata că soldaţii erau NEMŢI…cu soldaţii „eliberatori” de după 1944 lucrurile ar fi stat altfel!

* Bunicul îmi povestea cum era în București cu nemții şi cu rușii după 1944. Nemţii dădeau ciocolată la copii, rușii erau beți non-stop, băteau copiii şi vio*lau femeile.

* Am o prietenă din (fosta) Cehoslovacia şi îmi spunea că bunica ei avea aceleași poveşti! Femeile de la ţară se ascundeau în grajduri, să nu le găsească rușii!

* Cei care vindeau băuturi alcoolice, de frică aruncau băutura la canal, iar rușii cu casca în mână adunau băutura.

* Bunica a fugit de ruşi să nu o vio*leze, şi şi-a pierdut dantura! Dar a rămas curată.

* Rușii au facut prăpăd…O ştiu de la părinţi şi bunici… Prădau, furau, vio*lau… În schimb, nemţii au fost nişte domni. Şi în primul şi în al doilea război. Bunica mea paternă a urmat Liceul de fete din Buzău şi era o bună vorbitoare de germană. Au luat-o nemţii pe tanc şi s-au plimbat cu ea pe toată Valea Buzăului să spună oamenilor să nu-şi ascundă averile şi femeile, că nu se va întâmpla nimic rău… Îmi spunea tata că odată un soldat neamţ a furat porumb şi pentru asta a facut carceră. Şi mama mi-a povestit că a avut o prietenă, Cerasela, pe care ruşii au înjunghiat-o în burtă, fiind însarcinată, sub ochii soţului. Ca hortyştii. Nemţii dădeau ciocolată copiilor… Şi ce alimente rechiziţionau, le plăteau…

* La fel povestea şi mama, Dumnezeu să o ierte! Ruşii vio*lau, luau băutura şi vitele oamenilor şi le tăiau în bătaie de joc, nemţii au fost cu mult bun simţ…

https://www.facebook.com/paginamargarit/photos/a.941994505825157/1221733564517915/?type=3&theater&ifg=1

Toate aceste comentarii spun totul despre comportamentul armatei ruse, dar şi a celei germane, în timpul celui de-al doilea război mondial. La fel îmi spunea şi mama mea: când au ajuns soldaţii ruşi în satul ei, izolat de lume, au venit în curtea unde locuia şi le-a spus bunicilor mei: „Baran sau viaţa!”, în limba rusă „baran” însemnând „oaie”.