Deși cele mai cunoscute piramide sunt cele egiptene, în lume există şi alte structuri similare. Este cazul piramidelor din Grecia, cea mai faimoasă structură dintre acestea fiind piramida Hellinikon. Profesorul Ioannis Liritzis, cercetător asiduu al unor astfel de structuri megalitice antice, crede că există peste 20 de piramide grecești antice.
Revenind la Hellinikon, nu se cunoaşte scopul construirii acestei piramide, deși experții cred că o bătălie a avut loc odată la locul respectiv, iar structura ar fi fost ulterior construită ca şi monument pentru cei care au murit.
Vechiul călător și geograf grec Pausanias, în „Descrierea Greciei”, din secolul al II-lea d.Hr., se referă la piramida Hellinikon: „Pe drumul de la Argos la Epidauria, există în dreapta o clădire foarte asemănătoare cu forma unei piramide, iar pe ea, în relief, sunt scuturi forjate în formă de argive. Aici a avut loc o luptă pentru tron între Proet și Acrisius; se spune că lupta s-a încheiat cu o remiză, niciunul dintre ei neputând obține o victorie decisivă. Pentru cei care au căzut de ambele părți a fost construit aici un mormânt comun, deoarece erau concetățeni și rude”.
Totuşi, nu s-a găsit nimic în zidurile piramidei care să ofere dovezi ale unui mormânt propriu-zis. Deşi misterul a ceea se află în Hellenikon este cu siguranță fascinant, ce este mai interesant este faptul că piramida pare să fi fost construită în anul 2720 î.Hr., făcând-o semnificativ mai veche decât oricare dintre piramidele egiptene.
În 1938, o expediție arheologică americană a constatat că ridicarea piramidei a avut loc în jurul anilor 300-400 î.Hr.; cu toate acestea, în 1991, echipa științifică condusă de profesorul Liritzis a folosit o nouă metodă pentru a calcula vârsta piramidei și a plasat-o în jurul anului 3000 î.Hr. Cercetările ulterioare efectuate de Academia din Atena și Universitatea din Edinburgh au schimbat data în anul 2720 î.Hr.
Dacă aceste date sunt corecte, atunci această piramidă este mai veche decât piramida lui Zoser (Djoser) din Egipt, care este considerată în prezent a fi cea mai veche piramidă egipteană – deşi vârsta piramidelor și a Sfinxului egiptean este un subiect controversat.