De ce miliardarul Bill Gates cumpără terenuri agricole imense în tot mai multe state din SUA?


Cea de-a patra persoană bogată din lume și cel mai important finanțator al Organizației Mondiale a Sănătății, miliardarul Bill Gates, a devenit în tăcere cel mai mare proprietar de terenuri agricole din Statele Unite, spune un raport publicat de prestigioasa revistă agricolă americană The Land Report. Să fim serioşi, Bill Gates e de departe înclinat spre a fi fermier. Nu poate nici măcar să ridice un balot de fân… îl vedeţi umbând prin lanurile de porumb?

Cu toate acestea, Gates deține acum zeci de mii de acri de terenuri agricole în 18 state americane. El deține cele mai multe terenuri agricole în Louisiana – un portofoliu uimitor de 69.071 de acri. De parcă acest lucru nu ar fi fost suficient, el mai are încă 47.927 de acri în Arkansas și 20.588 de acri în Nebraska, dar și un teren de 25.750 de acri în Arizona. Deci, de ce cumpără Bill Gates terenuri agricole în toată America?

„Vehiculul” de investiții al lui Bill Gate, Cascade Investments, a depus eforturi mari pentru a ascunde achizițiile sale mari de terenuri agricole. Una dintre tranzacții a fost o achiziție de 171 de milioane de dolari, făcută de un „SRL” (LLC – la americani), cu doar doi angajați, având sediul social într-o clădire metalică aflată pe un drum de pământ în Bayou Teche (citiţi mai multe pe agriculture.com).

Bill Gates se mândrește cu filantropia SA, așa că se pune întrebarea: de ce „vehiculul” său personal de investiții este folosit pentru a cumpăra terenuri agricole din SUA, făcând acest lucru în secret (deşi până la urmă a fost descoperit)? În 2008, fundația sa personală „Bill și Melinda Gates” a investit 306 milioane de dolari pentru operațiunile agricole ale micilor fermieri din Africa subsahariană și Asia de Sud, sprijinindu-se agricultura „durabilă”, cu randament ridicat.

Acum, Cascade Investments se coordonează cu o filială, Cottonwood Ag Management, care face parte din rețeaua Leading Harvest, o organizație non-profit care promovează agricultura durabilă. Rețeaua Harvest reprezintă acum 2 milioane de acri în 22 de state și alte 2 milioane de acri în alte șapte țări. Grupul de lucru pentru agricultura durabilă este în spatele acestei transformări a agriculturii, iar Bill Gates este unul dintre principalii investitori. Acest grup de 13 membri include investitori străini care doresc să schimbe producția de alimente și culturi din SUA, inclusiv: Ceres Partners, Hancock Natural Resources Group, The Rohaytn Group și UBS Farmland Investors.

De aceea, se pune întrebarea: se pregătește Gates să controleze fermierii americani și să dicteze direcția agriculturii americane în conformitate cu Națiunile Unite? Se pregătește să lanseze „plante modificate genetic” experimentale pe sute de mii de acri de terenuri agricole americane, dictând tipul de semințe și rase de animale pe care fermierii le folosesc? Nu este clar dacă terenurile sale agricole sunt utilizate în scopuri de conservare sau dacă se doreşte folosirea tehnologiilor experimentale de modificare genetică în spațiul agricol american.

În Scoția, Bill Gates a investit o mulţime de bani pentru a dezvolta „superculturi” și pentru a crește vaci cu randament ridicat. Astfel s-au investit 174 de milioane de dolari în programe experimentale pentru ca vacile să producă mai mult lapte, pentru ca găinele să depună mai multe ouă, iar culturile modificate genetic să reziste mai bine bolilor. Experimentele sunt menite „să ajute” 100 de milioane de fermieri africani, astfel încât să se poată produce randamente mai mari din operațiunile lor agricole la scară mică (vedeţi ştirea de pe reuters.com).


Lasă un comentariu