Prima bombă atomică din lume a fost aruncată în…anul 1944 în Port Chicago? O teorie şocantă ce merită investigată


Bomba atomica de la Port ChicagoÎn 1944, dezastrul din Port Chicago a ucis sute de soldaţi ai Marinei SUA în doar câteva secunde. În noaptea de 17 iulie, două vase care încărcau muniţie în baza navală a portului au fost distrase de o explozie uriaşă. Pontonul de încărcare şi cele două vase au fost spulberate, iar oraşul din apropiere, Port Chicago, a fost şi el grav afectat. Peste 300 de marinari americani au fost ucişi pe loc, iar alte câteva sute au fost răniţi. A fost de departe cel mai grav dezastru al Aliaţilor din cel de-al Doilea Război Mondial.

Oficial, primul test nuclear din lume a avut loc la Alamogordo în New Mexico, dar au apărut speculaţii dacă nu cumva explozia din Port Chicago a fost, de fapt, un experiment atomic. Tot în această perioadă au fost finalizate pregătirile pentru bomba U-235 utilizată la Hiroshima. Materialele pentru cel puţin trei bombe fuseseră deja comandate până la sfârşitul lui martie 1944, iar din luna decembrie a anului anterior erau disponibile 74 de kilograme de uraniu. Guvernul SUA a susţinut că nu era posibil ca explozia să fi fost cauzată de o bombă, deoarece nu exista suficient uraniu disponibil pentru a o construi, dar pe baza dovezilor de mai sus s-ar părea că acest lucru este o minciună. De fapt, este nevoie doar de 15,5 kg de uraniu pentru a construi o bombă atomică. Dacă, într-adevăr, ceea ce a fost testat la Port Chicago a fost o armă nucleară, e probabil să fi fost una dintre cele construite după martie 1944.

Dezintegrarea completă a navei şi amploarea distrugerilor par să sugereze că forţa exploziei a fost mult mai mare decât cea care ar fi putut fi cauzată chiar şi de sute de tone de explozibili puternici. Martorii spun că au văzut un fulger de lumină albă orbitoare care a ajuns la milioane de grade Celsius în milionimi de secundă, fenomen care, se ştie acum, este caracteristic exploziilor nucleare. Mai mult, mingea de foc şi norul de condensare, tipice pentru o explozie atomică, sugerează şi ele un test atomic.

Echipa Laboratorului Naţional Los Alamos a studiat incidentul din Port Chicago şi a constatat că distrugerile rezultate erau de aceeaşi amploare ca eventualele consecinţe ale unei explozii nucleare de dimensiuni relativ mici.

Paul Masters, un tehnician fotograf din cadrul echipei, a păstrat acasă copii după unele dintre documentele legate de acel studiu. În 1980 Peter Vogel a găsit una dintre aceste copii întâmplător, în timpul unei vânzări de lucruri vechi, iar ea cuprindea fraza: „Minge de foc în formă de ciuperca la 5500 m, în stil tipic Port Chicago”. Acesta a fost punctul de pornire pentru ancheta lui Vogel asupra posibilităţii ca explozia din Port Chicago să fi fost provocata de o bombă atomică, teorie care a stârnit multe controverse. Teoriile sale, precum şi indiciile culese pe parcursul a două decenii, sunt prezentate m cartea sa on-line, The Last Wave from Port Chicago.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock