Ar putea fi ştirea de mai jos (de pe site-ul Political Blindspot) începutul sfârşitului pentru industria petrolului? Poate că da… Citez o sinteză a acestei ştiri:
„Într-un „breaking news” în domeniul energiei şi tehnologiei, Laser Power Systems, o companie americană din Connecticut, dezvoltă în prezent o metodă de propulsare a automobilului, folosindu-se de thoriu, pentru a produce electricitate. Charles Stevens, preşedintele lui Laser Power Systems, a explicat că dintr-un singur gram de thoriu, se poate produce energia furnizată de… 28.000 de litri de benzină! Şi, cu doar 8 grame de thoriu, explică domnul Stevens, s-ar putea produce mai multă energie decât un vehicul ar putea-o folosi în întregul său ciclu de viaţă, fără a fi nevoie să mai alimenteze vreodată! Iar întregul motor ce ar funcţiona cu thoriu ar cântări circa 200 de kilograme, putând fi instalat pe orice autovehicul.”
Informaţia este mai mult decât senzaţională… Bun, nu e vorba chiar de „energie liberă”, dar costurile funcţionării unui asemenea autovehicul ar fi ridicole de mici. Şi am făcut un calcul simplu. Să presupunem că un vehicul consumă în medie 10 litri de benzină pe 100 de kilometri, iar durata de viaţă a vehiculului este de 500.000 de kilometri. Aceasta înseamnă că în durata sa de viaţă, un vehicul va consuma 50.000 de litri. La un preţ mediu de 1,2 euro pe litru, noi am plăti pentru benzină 60.000 euro!
Prin regula de trei simpli, dacă 1 gram de thoriu e echivalentul a 28.000 de litri de benzină, atunci 50.000 de litri de benzină echivalează cu 1,78 grame de thoriu. Ceea ce înseamnă că la o durată medie de viaţă a maşinii de 500.000 de kilometri, ar trebui să folosim 1,78 de grame cu thoriu. Cât e preţul mondial al acestui element radioactiv? Într-un articol de pe thorium.tv am aflat că 1 kilogram de thoriu costă 5.000 de dolari, echivalentul a 3.650 de euro. Dar noi, în cazul automobilului cu thoriu, am avea nevoie de doar 1,78 de grame, care ar costa… circa 6 euro!! Adică, de 10.000 de ori mai puţin! Vă daţi seama ce economie aţi face? Iar toate marile companii multinaţionale de petrol ar da cu adevărat faliment… De aceea, cred că şi această invenţie va ajunge, din păcate, la coşul de gunoi…