Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Nu e SF: un fizician e pe punctul de a construi o maşină a timpului! Călătoria în timp e posibilă cu ajutorul laserului!


calatoria in timpDr. Ron Mallett este un fizician celebru de la Universitatea din Connecticut. Tatăl lui Mallett a murit când Rom avea 10 de ani, iar când a citit cartea SF „Maşina timpului” a lui H.G.Wells, un an mai târziu, i-a venit ideea de a călători înapoi în timp pentru a preveni moartea tatălui său.

Nu a fost doar o fantezie de copil. Ron a studiat fizica la facultate, având un interes special pentru găuri negre. El şi-a dat seama că înțelegerea găurilor negre ar putea să-l ajute să înțeleagă călătoria în timp. Albert Einstein a descris timpul ca dimensiunea a patra și a spus că timpul și spațiul sunt conectate, astfelfizicienii vorbesc de spațiutimp. Se spune spațiul şi timpul se rotesc şi se îndoaie în jurul găurilor negre. Mallett s-a întrebat dacă ar putea reproduce aceste condiții şi aici, pe Pământ.

Pentru a înțelege progresul cercetării sale, trebuie să înțelegem două dintre teoriile lui Einstein:

1. Potrivit teoriei speciale a relativităţii a lui Einstein, timpul este afectat de viteză. A fost deja dovedit în laborator că particulele subatomice pot fi aruncate în viitor, la viteze mari. Un accelerator a fost folosit pe particulele cunoscute că se dezintegrează după o anumită perioadă de timp. Particulele apar în viitor, într-un stadiu incipient, fără a se dezintegra în perioada de timp obișnuită. Vârsta particulelor încetinește odată ce creşte viteza.

2. Potrivit teoriei relativității generale a lui Einstein, timpul este, de asemenea, afectat de gravitaţie. A fost deja dovedit ceasurile de pe sateliții orbitali arată o ușoară diferență de timp faţă de ceasurile de pe Pământ.

Dr. Mallett știa că gravitația ar putea afecta timpul și lumina ar putea crea gravitația. El a meditat și s-a gândit, și apoi a sosit momentul în care a strigat Evrika!”. Lasere! El şi-a amintit că un laser inelar poate crea olumina rotitoare”. Poate că „lumina rotitoare” va face același lucru pentru gravitaţie, aşa cum ar face o gaură neagră rotitoare, gândi el. El s-a întrebat dacă un laser inelar ar putea fi folosit pentru a îndoi „spațiul-timpul” într-o buclă prezent-viitor-și înapoi la trecut. Astfel s-ar putea crea o adevărată „mașină a timpului”, în care laserele ar realiza o mișcare circulară a luminii, îndoind timpulspațiul în interiorul mașinii.

În cazul în care laserul ar putea produce o astfel de buclă, informațiile ar putea fi trimise în trecut în formă binară. Neutronii se rotesc. Un șir de neutroni ar putea fi dispus astfel încât unii s-ar ridica, iar alţii s-ar coborî, reprezentând 1 şi 0, şi creând astfel un mesaj binar”, a spus fizicianul.

Deşi a avut şi probleme de sănătate, fizicianul nu s-a lăsat. I-au trebuit șase luni pentru a dovedi că lumina circulantă ar putea îndoi spațiul. A fost nevoie de alţi câţiva ani pentru a dovedi îndoirea spațiului ar putea îndoi, de asemenea, şi timpul. Einstein a avut nevoie de 10 ani pentru a demonstra că gravitația afectează timpul.

Fizicianul şi-a prezentat concluziile sale unor experți, la o conferință organizată de Societatea Internațională privind teoria relativității generale și gravitație. Dr. Ron Mallett a oferit ideea sa de călătorie în timp Dr-ului Bryce DeWitt, un proeminent fizician care a lucrat cu Einstein. La sfârșitul prezentării, Dr. DeWitt i-a spus lui Dr.Mallett următoarele: Nu știu dacă vei avea o șansă de a-ţi vedea din nou tatăl, dar el ar fi mândru de tine.Într-o propoziție scurtă, munca sa de ani de muncă a fost validată, iar visul său din copilărie, acela de a preveni moartea tatălui său, ar putea deveni realitate într-o bună zi.

back-to-the-future

Trebuie să fie clar faptul Dr. Ron Mallett nu este Doc Brown din filmul SF Back to the Future” („Înapoi în viitor”). El este un fizician teoretician, nu un fizician experimental. Asta înseamnă că a dezvoltat dovezile teoretice conform cărora călătoria în timp este posibilă, dar rămâne ca fizicienii experimentali să reuşească să construiască maşina timpului. Care ar putea costa aproximativ 250.000 dolari doar pentru început, care este valoarea studiului de fezabilitate, iar acest studiu de fezabilitate va determina cât de mult va costa maşina. Să sperăm că va reuşi!


Lasă un comentariu