Nu te mai plânge că-ţi merge rău în viaţă şi nu mai aştepta pomană de la alţii! Îndrăzneşte, fii pe „barba ta”!

  •  
  •  
  •  
  •  

indraznesteMie îmi plac oamenii care muncesc, care îşi iau destinul în mâinile proprii, fără să aştepte pomana de la alţii sau de la stat. În special, îi admir pe micii întreprinzători, care vor să se afirme şi să câştige bani, profitând de anumite oportunităţi care se ivesc. Şi, desigur, am condiţia ca totul să fie legal. Oamenii aceştia întreprinzători, care au viziune, sunt cei mai de admirat. Nu vin să se plângă la televizor că au un copil handicapat şi nu au cu ce să-l crească, că nu au unde locui, că au un salariu mizerabil, că au, în general, o viaţă extrem de amară.

Există oameni cărora le place să se plângă de parcă întreaga societate e de vină pentru situaţia lor mizerabilă. Şi apoi aşteaptă ajutorul societăţii. Dacă nu-l primesc, atunci vin să se arunce de la balconul Parlamentului sau intră cu maşina în sediul guvernului (vezi cazul recent al lui Sobaru). Ei se simt nedreptăţiţi de societate şi niciodată, dar absolut niciodată, nu găsesc nicio vină în ei. Şi-au pus vreodată oare întrebarea dacă alegerile care le-au făcut în viaţă au fost bune? De exemplu, înainte de a se căsători sau de-a face copii, şi-au pus problema dacă sunt în stare să-şi întreţină o familie? Eu cunosc un caz al unei femei care îşi dorea atât de mult să se căsătorească şi să aibă un copil, astfel încât nu s-a uitat cu ce bărbat îşi întemeiază o familie (un „pierde-vară”, care nu se ţine de muncă şi şi-a schimbat zeci de servicii până în prezent). Acum, femeia respectivă se plânge tuturor ce greu o duce, iar ea şi soţul ei dau vina pe sistem, pe societate (că România e „o ţară de rahat”, că „ne conduc golanii” etc.). Când le spun de ce nu încearcă o afacere pe cont propriu, dau din umeri şi spun că nu s-ar angaja la o aşa responsabilitate.

Dar eu ştiu un secret în viaţă: norocul e de partea celor perseverenţi. Fără perseverenţă, fără determinare, fără angajarea tuturor eforturilor în a obţine lucruri pozitive, să nu vă aşteptaţi să aveţi prea multe de la viaţă. Cu excepţia faptului că aţi fi moştenitorii unor bogătani sau fiii/fiicele unor miniştri, trebuie să luaţi totul pe cont propriu şi să îndrăzniţi, pentru a avea succes. Sunteţi nemulţumiţi de salariile de la servici sau de faptul că şeful vostru vă bate joc de voi? Staţi prost cu banii? Atunci, îndrăzniţi şi munciţi pe cont propriu! Găsiţi-vă o nişă şi faceţi-vă o afacere. Nu mai aşteptaţi mila nimănui, nu vă mai plângeţi în stânga şi în dreapta şi mergeţi pe drumul propriu. Eu lucrez demult pe cont propriu (după ce-am lucrat şi ca salariat) şi pot să vă spun că nu se compară satisfacţia afacerii proprii. Simt că nu mai depind de nimeni!

Dacă nu ştiaţi deja, vă invit să vizionaţi o emisiune excepţională pe TVR. Ea se numeşte „Face toţi banii” şi prezintă cazuri reale ale unor mici afaceri, ale unor oameni care şi-au luat destinele în propriile mâini şi chiar au şi reuşit. Uneori, nici măcar de mulţi bani nu-i nevoie, ci doar de îndrăzneală şi perseverenţă. În această emisiune, nu există invitaţi speciali din punctul de vedere al numelui, al notorietăţii. Ei toţi sunt speciali prin ceea ce fac şi prin felul lor inedit de a aborda afacerile. Acest gen de emisiuni ar trebui promovat la toate televiziune, şi nu gunoaie de genul „Acces direct” sau „La Măruţă”, unde vin tot felul de ţigani, manelişti şi piţipoance, de la care nu învăţăm nimic, ci, din contra, ne strică din punct de vedere al mentalităţii. Emisiuni ca „Un show păcătos” sau „Wow biz” promovează subcultura, lenea, pomana, scandalul, şmecheria şi ne coboară la nivelul de jos al fiinţei umane. Ni se transmit în subconştient idei de genul „trebuie să fii târfă ca să ai bani”, nu să munceşti pe cont propriu sau „trebuie să faci şmecherii ca să ai un Porsche”, nu să îndrăzneşti şi să perseverezi legal într-un domeniu pe care ţi-l alegi.

Dar, cum mentalităţile se schimbă atât de greu, mă îndoiesc că o emisiune ca „Face toţi banii” ar putea întrece vreodată în România rating-ul lui Măruţă… Ce păcat! Şi, totuşi, cât de adevărat e mesajul ultimului cântec al lui Moga – „Pe barba mea”.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu