Misterul ce înconjoară „Lacul scheletelor umane” din Munţii Himalaya: nimeni nu ştie de ce 800 de oameni au murit în acest lac…


În zona Munţilor Himalaya, la peste 5.000 de metri înălţime, se află un lac ciudat, Roopkund, dar care şi-a câștigat o poreclă macabră – „Lacul scheletelor”. Lacul aproape înghețat are mai puțin de 135 de metri în diametru, fiind locul final de odihnă a până la 800 de cadavre umane. Vara, când se topesc părți ale lacului, rămășițele scheletice împrăștiate plutesc la suprafață. Oasele acoperă malul, câteva din schelete având pe ele păr înghețat și bucăţi de carne.

Cercetătorii nu sunt siguri ce i-a ucis pe acești oameni. După ce un militar britanic a descoperit lacul în 1942, oamenii de știință au stabilit că scheletele nu erau victime ale unei lupte din cel de-al doilea război mondial – oasele erau mult prea vechi. Cu toate acestea, nu există nicio explicație de ce au pierit acești oameni.

În 2019, o analiză ADN a 38 de schelete din lac a adăugat un nou strat de mister: a constatat că scheletele aparțineau a trei grupuri genetic distincte care au murit în cel puțin două valuri, la o distanță de aproximativ 1.000 de ani între ele. 23 din schelete aveau ascendențe legate de oameni din India actuală, în timp ce 14 erau mai strâns legate de oameni din insulele mediteraneene din Grecia, iar unul avea strămoși din Asia de Sud-Est.

Datarea cu radiocarbon a dezvăluit că grupul celor 23 a murit între secolele VII și X în timpul mai multor evenimente, în timp ce celelalte 15 au murit între secolele XVII și XX, probabil într-un singur eveniment. Înainte de această datare din 2019, se presupunea că scheletele din lac erau rezultatul unui singur eveniment catastrofal.

Chiar dacă oamenii de știință știu acum că lacul deține oase de oameni din diferite părți ale lumii, care au murit în momente diferite, ei nu ştiu ce i-ar fi putut ucide. Aceste grupuri probabil nu au murit din cauza unei epidemii, așa cum sugera un documentar National Geographic din 2004, deoarece analiza ADN nu a găsit dovezi de infecție bacteriană în niciunul dintre schelete. Nicio bătălie nu a fost probabil motivul, deoarece analiza a constatat că scheletele proveneau de la 23 de bărbați și 15 femei, inclusiv copii și persoane în vârstă, și nu au fost găsite arme în apropiere.

O altă idee se bazează pe un cântec popular local care descrie un pelerinaj în masă la altarul unei zeițe a muntelui, numită Nanda Devi, lângă lac. Datorită comportamentului lor inadecvat, oamenii au stârnit mânia zeiţei care a aruncat către ei mingi la fel de dure ca fierul.

Totuşi, cauza morţii nu a putut fi stabilită. În plus, nu se ştie ce căutau oameni din Grecia tocmai în Munţii Himalaya. Aşadar, misterul pe care îl ascunde acest lac rămâne încă nedezlegat…

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): businessinsider.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO