Cercetătorii forează sub gheaţa din Antarctica pentru a ajunge la un lac subglaciar misterios. Oare se va descoperi acolo o altă formă de viaţă?


Ascuns la 1.200 de metri adâncime sub suprafața gheții, Lacul Mercer din Antarctica rămâne o țintă tentantă pentru oamenii de ştiinţă. La fel ca într-un film SF, cantităţile mari de apă ascunse adânc sub gheața Antarcticii formează o veritabilă „lume pierdută”, pe care niciun om nu a explorat-o ​​vreodată. Descoperirea secretelor ascunse în aceste lacuri subglaciare ne poate dezvălui existența microorganismelor care au trăit acolo în urmă cu mii de ani, izolate de lumea exterioară.

Este o muncă extrem de grea pentru a fora prin gheață pentru a ajunge la apele lacului Mercer, aflat la o adâncime de peste 1 km, în cadrul programului SALSA (Subglacial Antarctic Lakes Scientific Access / Accesul Ştiinţific la Lacurile Antarctice Subglaciare).

Deşi Lacul Mercer în sine nu este complet izolat de unele forme ascunse de apă din Antarctica, acesta poate oferi totuși o multitudine de informații despre modul în care apa se mișcă sub crusta de gheață. Acest lucru, la rândul său, poate furniza indicii vitale care ar explica modul în care încălzirea globală poate afecta crustele de gheață.

Sursa (traducerea si adaptarea): sciencealert.com

P.S. Aşadar, am de făcut câteva comentarii de făcut la acest articol de pe site-ul sciencealert.com:

1) Văd că se revine obsesiv la ideea că gheţarii din Antarctica s-ar topi din cauza „încălzirii globale”. Ar putea să fie vorba de un vulcan masiv subteran care încălzeşte gheaţa din Antarctica, la fel cum s-a demonstrat că un vulcan subteran din Arctica e „de vină” pentru topirea gheţarilor din această zonă (vedeţi articolul meu recent – Un vulcan masiv ascuns încălzeşte şi topeşte gheaţa din Arctica, iar mass-media oficială dă vina pe “încălzirea globală”…).

2) Într-un articol din 2013 – În lacul subglaciar Vostok din Antarctica, cercetătorii au descoperit o nouă formă de viaţă pe Pământ, total necunoscută până în prezent – vorbeam despre faptul că, în urma cercetării unui alt lac subglaciar, lacul Vostok, cercetătorii ruşi au descoperit o nouă formă de bacterie, care nu se aseamănă cu niciuna din formele existente. Oare în lacul Mercer se va descoperi o altă formă de viaţă?


Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock