Oamenii de ştiinţă au găsit forme de viaţă străvechi şi necunoscute într-un gheţar din Tibet


Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Acum 15.000 de ani, niște ape au înghețat deasupra Podișului Tibetan și au devenit un ghețar. Gheața a prins sub ea milioane de organisme microscopice pe centimetru pătrat. Multe dintre formele de viață minuscule au murit, iar genomii lor – singura dovadă că au fost acolo – s-au degradat lent.

În 2015, oamenii de știință din SUA și China au săpat 50 de metri în ghețar pentru a vedea ce pot găsi. Cinci ani mai târziu, acești cercetători au recuperat dovezi ale unor virusuri străvechi în gheață, inclusiv 28 de grupuri virale, care sunt noi pentru știință. Aceşti microbi antici oferă oamenilor de știință o privire asupra istoriei evolutive și climatice a Pământului.

Conform unui nou studiu (despre aceste virusuri străvechi), publicat on-line pe 7 ianuarie 2020 pe biorxiv.org, nu există proceduri speciale utilizate pentru a evita contaminarea la manipularea sau transportarea miezurilor de gheață. O caracteristică cheie a cercetării a fost conceperea și testarea unui proces în trei etape pentru îndepărtarea unor contaminanți de suprafață. Într-o cameră de -5°C, cercetătorii au folosit un instrument pentru a îndepărta 0,5 centimetri din circumferința secțiunii cilindrice de gheață. După aceea, au spălat gheața de două ori, mai întâi cu etanol și apoi apă.

După ce au cules mai multe miezuri de gheață din Podișul Tibetan, cercetătorii au utilizat tehnici de microbiologie pentru a înregistra informațiile genetice rămase depuse în gheţar. Astfel, ei au descoperit informații genetice aparținând a 33 de grupuri diferite de virusuri, dintre care 28 erau complet noi.

În anul 2012, cercetătorii ruşi au forat peste 3 kilometri în gheaţa din Antarctica, pentru a ajunge într-un lac întunecat şi vast, lacul Vostok, în care nu a pătruns lumina de mai bine de 20 de milioane de ani. Mostrele obţinute din lac au relevat prezenţa unei bacterii care nu se aseamănă cu niciuna din formele existente de viaţă. ADN-ul găsit nu coincidea cu niciun alt ADN cunoscut din baza de date globală.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO