Recent, oamenii de știință au creat un mic genom bacterian artificial, folosind cea mai mică cantitate de gene posibile, ceea ce înseamnă că ar putea fi programat să realizeze sarcini utile, cum ar fi devorarea petrolului scurs în anumite zone de mediu.
Pe de altă parte, există un motiv foarte bun pentru care acest genom bacterian artificial poate face valuri mari în lumea științifică. Bacteria, creată de Institutul J. Craig Venter, metabolizează nutrienți și se poate auto-replica ca o celulă normală. Acesta a fost realizată cu doar 473 de gene, in timp ce bacteriile naturale tind să aibă mii de gene.
Cu toții avem un strămoş comun, astfel încât oamenii de știință au înțeles demult că toate speciile diferite împarte aceleaşi gene esențiale pentru supraviețuirea noastră – ceea ce este de fapt sistemul nostru de operare de bază. Cercetătorii au vrut să creeze un organism care să aibă doar genele cele mai importante, permițându-i să supraviețuiască, dar care, în mod practic, să poată fi adaptat pentru orice oamenii de știință doresc. Acest lucru este important, deoarece aceasta ar permite oamenilor de ştiinţă să proiecteze noi forme de viață de la zero. Cercetătorii ar putea crea forme de viață sintetice, care ar putea produce biocombustibili, sau s-ar putea fabrica noi medicamente.
„Un obiectiv major în biologia sintetică este acela de a avea capacitatea de a proiecta și construi un ADN predictibil, care produce o celulă cu funcții biologice noi și îmbunătățite, care nu există în natură”, se arată declarația Institutului J. Craig Venter. „Progrese semnificative au fost făcute în proiectarea ADN-ului la nivel de gene şi în ingineria genomului de bacteriofagi. Dar chiar și cu toate progresele care au fost făcute în genomica şi în biologia sintetică, încă nu există o singură celulă care se auto-replica şi în care să înțelegem funcția fiecăruia dintre genele sale. De aceea, echipa institutului nostru depune tot efortul pentru a crea toate condiţiile necesare pentru o viață independentă”.