Diferite forme complexe de viaţă au existat înaintea noastră pe Pământ – o spun oamenii de ştiinţă! Dar totuşi, ceva misterios s-a întâmplat, căci a viaţa a dispărut…


Noi nu suntem prima formă de viață complexă de pe această planetă. O altă formă de viață complexă a existat odată, dar a dispărut la un moment dat în trecut. Apoi, a reapărut din nou.

Conform cunoștințelor noastre actuale, viața complexă a apărut în urmă cu cel puțin 1,75 miliarde de ani pe Terra. Cu toate acestea, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Washington (UW) sugerează că, cu mai mult de un miliard de ani înainte de această apariţie a vieţii, un alt complex de viață s-a dezvoltat în oceane.

Într-o lucrare publicată pe 18 ianuarie 2017, autorul principal al studiului, Michael Kipp, doctorand în științele Pământului și ale spaţiului cosmic, a analizat rapoartele izotopice ale seleniului din rocile sedimentare pentru a măsura prezența oxigenului în atmosfera Pământului, acum 2 și 2,4 miliarde de ani. Cercetătorii au folosit nivelul de seleniu din rocile sedimentare ca instrument de măsurare a nivelului de oxigen din atmosfera Pământului în urmă cu miliarde de ani. Rezultatele au arătat că exista suficient oxigen pentru ca celulele complexe de viaţă să se dezvolte.

„Există dovezi de resturi de celule complexe, care merg înapoi în timp, poate cu 1 ¾ miliarde de ani”, a declarat profesorul Roger Buick de la Universitatea din Washington, si co-autor al studiului. „Această cercetare arată că exista suficient oxigen în mediu care au permis celulelor complexe să evolueze”.

Totuşi, la un moment dat, nivelul de oxigen de pe Pământ s-a prăbuşit dramatic, astfel încât formele de viaţă au dispărut şi ele, înainte de a reapare din nou. Iar oamenii de ştiinţă habar n-au ce s-a întâmplat…

Sursa: washington.edu