În lacul subglaciar Vostok din Antarctica, cercetătorii au descoperit o nouă formă de viaţă pe Pământ, total necunoscută până în prezent

  •  
  •  
  •  
  •  

În 3 februarie 2012, scriam un articol (https://www.lovendal.ro/wp52/rusii-aproape-ca-au-ajuns-in-lacul-vostok-de-sub-gheturile-antarcticii-ce-forme-misterioase-de-viata-vor-gasi-daca-vor-aparea-microbi-letali-pentru-om/) despre săpăturile pe care le făceau cercetătorii ruşi sub gheţurile Antarcticii, pentru a ajunge până la lacul Vostok. Atunci îmi puneam problema dacă vor apărea microbi letali pentru om. Între timp, se pare că ruşii au ajuns la acest lac, iar descoperirile sunt uluitoare. Citez un fragment dintr-un articol de pe phys.org:

Cercetătorii ruşi au descoperit o nouă formă de bacterie în lacul subglacial din Antarctica. Mostrele obţinute din lac în mai 2012 conţin o bacterie care nu se aseamănă cu niciuna din formele existente, spune Sergei Bulat din cadrul Laboratorului de genetică al Institutului de Fizică nucleară din St. Petersburg. „După ce am înlăturat toate elementele posibile de contaminare, ADN-ul găsit nu coincide cu niciun alt ADN cunoscut din baza de date globală. Spunem că această formă de viaţă este neclasificată şi neidentificată”, a mai adăugat cercetătorul.

Şi mai mult decât atât, nu a fost posibilă descoperirea de descendenţi genetici ale acestei bacterii. Iar dacă cercetătorii ruşi vor reuşi să găsească în lacul Vostok organisme care fac parte din acelaşi grup, atunci se poate spune că pe Terra a fost descoperită o nouă formă de viaţă, ce nu există în baza de date de pe Pământ. Dacă aceste forme de viaţă pot exista în condiţii extreme (cum sunt cele din lacul subglaciar Vostok), atunci e posibil ca, în mod similar, forme de viaţă să poată fi descoperite şi pe alte corpuri cereşti. De exemplu, pe satelitul planetei Saturn, Encedalus, precum şi pe satelitul lui Jupiter, Europa, se bănuieşte că ar putea exista oceane sau lacuri sub straturile de gheaţă ce acoperă aceste corpuri cereşti.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu