Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Uimitoarea Terra: copaci bătrâni de 5.000 de ani sau înalţi de peste 100 de metri…

390

blankOamenii sunt obsedați de longevitate. Oricât am încercat în ultimele decenii, odată cu dezvoltarea tehnologică şi a medicinii, totuşi n-am reuşit până acum să extindem durata medie a vieții umane mai mult de 80 de ani, ceea ce este o perioadă atât de scurtă de timp, vorbind în termeni geologici.

Dar, dacă e să facem un clasament al entităţilor vii care trăiesc cel mai mult pe Terra, copacii ar fi pe primul loc. E adevărat, există câteva specii de plante care pot trăi mai mult de 100.000 de ani, dar acestea sunt organisme care reproduc ase*xuat, făcând în mod constant noi copii ale lor, astfel încât plantele individuale nu sunt la fel de vechi ca și organismul colectiv. Însă, există copaci care pot trăi o perioadă deosebit de lungă, suficient de lungă pentru a fi martori la creșterea și decăderea civilizațiilor umane.

Un copac de pe timpul lui Iisus, care mai trăieşte şi astăzi

Unii dintre copacii cei mai vechi din lume se găsesc în Noua Zeelandă, în pădurea Waipoua din regiunea nordică a țării, acolo unde trăiesc arborii kauri. De exemplu, copacul Te Matua Ngahere (care în traducere înseamnă “Tatăl pădurii”), care e cel mai bătrân arbore kauri din lume, are o înălţime de circa 35 de metri şi o circumferinţă a trunchiului de aproape 18 metri.

Lemnul de kauri a fost folosit pentru a construi case și bărci, iar între 1840 și 1920 majoritatea copacilor mai mari au fost tăiați. Te Matua Ngahere a avut noroc, totuși. A fost descoperit în timpul unui proiect de construcție a drumurilor din 1928, iar cei care l-au găsit au luat o decizie foarte bună – acela de a nu-l tăia. Se apreciază că acest copac are o vârstă de aproximativ 2.000 de ani.

blank

Cel mai înalt copac din lume

“Generalul Sherman” este cel mai mare copac din lume ca şi volum, având în jur de 52.500 de metri cubi, ceea ce este aproape echivalent cu întreaga cantitate de hârtie deținută în prezent în Arhivele de Stat din New York. La 82 de metri înălțime, acesta se află în Parcul Național Sequoia din California, dar el este cu 33 de metri mai mic decât cel mai înalt copac din lume: Hyperion, un copac în vârstă de 600 de ani, care are 115 metri înălţime şi este situat tot în California, în pădurea Redwood.

blank

Cel mai vechi arbore plantat din lume

Jaya Sri Maha Bodhi este un smochin sacru, care se află în Grădinile Mahamewna din Anuradhapura, Sri Lanka. El este cel mai vechi copac din lume, plantat de către oameni, cunoscându-i-se exact data plantării.

Acum 2.600 de ani, Gautama Buddha a stat sub un copac, pe malurile râului Neranjana din Bodhgaya, India. Se spune că în acel moment el ar fi obținut iluminarea. Astfel, pomul (cunoscut ca arborele Bodhi) şi-a câștigat faimă, pelerinii venind să-l viziteze chiar din timpul vieții lui Buddha.

Mai târziu, în anul 236 î.Hr., călugăriţa budistă Sanghamitta Maha Theri a fost trimisă de împăratul Asoka din India spre Sri Lanka. Cu ea a purtat o ramură a copacului Bodhi. Ramura a fost plantată de regele Tissa al statului Sri Lanka în parcul său regal din Anuradhapura.

Jaya Sri Maha Bodhi, după cum a devenit cunoscut, a fost îngrijit și protejat de călugării budiști și de regi. Statui, canale de apă, garduri de aur și ziduri au fost construite în jurul copacului de-a lungul secolelor.

blank

Matusalem, cel mai vechi arbore de pe Terra?

În munţii înalţi din California, Utah şi Nevada se găseşte o varietate de pin, Matusalem, considerat a fi printre cei mai vechi de pe planeta noastră. Înălţimea acestor specii variază între 5 şi 15 metri, iar diametrul trunchiului lor este cuprins între 2,5 metri şi 3,6 metri.

Iar unul dintre copacii Matusalem are exact 5.067 de ani, spun cercetătorii, ceea ce îl face să fie cel mai bătrân arbore din lume. Locaţia sa este ţinută secretă de către Administraţia Forestieră Americană, pentru a-l feri de public şi de vandalism.

blank

Orgoni Crystal