137 - 137Shares
Somnul ne este necesar pentru a putea supravieţui în această lume. De fapt, 1/3 din viaţa noastră o petrecem dormind. În somn se suprimă temporar conştienţa, iar oamenii de știință nu cunosc cu exactitate de ce este atât de important pentru supraviețuirea noastră.
Poate totuşi ar fi interesant de aflat cum au abordat problema somnului două mari genii ale omenirii. Se pare că Leonardo da Vinci și Nikola Tesla au experimentat un ciclu de somn, în care era aproape imposibil să fii obosit. Ei au folosit „ciclu de somn Uberman”. Acesta constă în 6 reprize de somn, de câte 20 de minute (sau 15 minute), la fiecare 4 ore. În total, la o zi de 24 de ore, vor exista 6 x 20 min = 120 minute (2 ore) de somn şi 22 de ore de activitate. Astfel, faţă de un somn obişnuit de noapte (8 ore), am câştiga în fiecare zi 6 ore din timp, pe care l-am putea folosi pentru noi.
Leonardo da Vinci a folosit această tehnică pe vremea sa. Claudio Stampi scrie în cartea sa din 1992, „De ce dormim” următoarele: „Unul dintre secretele lui Da Vinci a fost o formulă unică de somn: el dormea câte 15 minute la fiecare patru ore, astfel că într-o zi avea parte de doar 1,5 ore de somn. Prin urmare, se pare că a reușit să obțină 6 ore productive suplimentare pe zi, în anii săi de viață”. Tesla, un alt geniu al omenirii, a spus că nu a dormit mai mult de 2 ore într-o perioadă de 24 de ore.
Un studiu din 1989, publicat în „Work & Stress”, a constatat că strategiile de polifază ale somnului îmbunătățesc performanța susținută. Deci, nu numai că veţi avea mai mult timp să faceți ceea ce trebuie să faceți, dar veți obține chiar și rezultate mai bune atunci când o faceți.
137 - 137Shares