S-a detectat un obiect stelar misterios, care emite unde radio la fiecare 22 de minute. Ce poate fi?


Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

O echipă internațională de astronomi a descoperit un nou tip de obiect stelar care îi derutează, deoarece emite unde radio la fiecare 22 de minute și este diferit de alte obiecte care au fost detectate anterior. Situat la 15.000 de ani-lumină de sistemul nostru solar, ciudatul obiect stelar a fost numit GPM J1839-10. El a fost descoperit datorită radiotelescopului Murchison Widefield Array (MWA) din Australia de Vest, se arată într-un studiu publicat pe 19 iulie 2023 în revista „Nature”.

Astronomii de la Universitatea Curtin al Centrului Internațional de Cercetare în Radioastronomie (ICRAR), care conduc cercetările, au spus că acest obiect sfidează înțelegerea fizicii stelelor neutronice, deoarece fiind dens și intens magnetizat, emite cantități enorme de energie și unde radio, la fiecare 22 de minute. Este incredibil de lent, în comparație cu alte surse de unde radio pulsatoare. În ciuda unor asemănări cu semnalele produse de pulsari, exploziile de unde radio nu se seamănă cu ce au văzut oamenii de știință până acum, iar originea lor necesită o explicație fundamental nouă, una pe care astronomii nu o au încă.

Ce poate fi acest obiect cosmic ciudat? Potrivit unei echipe conduse de astrofizicianul Natasha Hurley-Walker, cea mai probabilă explicație este aceea că sursa este un magnetar care se învârte foarte încet, un tip rar de stea neutronică cu câmpuri magnetice de trilioane de ori mai puternice decât cele ale Pământului și capabile să producă explozii puternice de energie. „Acest obiect remarcabil ne provoacă înțelegerea stelelor neutronice și magnetarilor, care sunt unele dintre cele mai exotice și extreme obiecte din Univers”, a spus Hurley-Walker.

Cu toate acestea, presupunând că este un magnetar, nu ar trebui să fie posibil ca acest obiect să producă unde radio. Dar astronomii încă le detectează la fiecare 22 de minute, când se emite un impuls de energie cu lungimea de undă radio, și face asta de cel puțin 33 de ani.

Deși descoperirea ridică întrebări cu privire la modul în care se formează și evoluează magnetarii, ea ar putea fi legată și de alte fenomene cosmice misterioase, cum ar fi exploziile radio rapide. Exploziile intense de unde radio de milisecunde au origini necunoscute. Deocamdată, echipa de oameni de știință va continua să observe GPM J1839-10 și va continua să caute mai multe obiecte similare pentru a determina dacă sunt pur și simplu magnetari neobișnuiți sau altceva.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „A long-period radio transient active for three decades” / nature.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO