Unde radio cosmice misterioase au fost detectate într-o galaxie îndepărtată de către astronomii din Australia. Ne transmit extratereştrii mesaje?


O explozie uriașă a unor unde radio cosmice misterioase a fost localizată cu precizie într-o galaxie aflată la 3,6 miliarde de ani-lumină distanță. Undele puternice provin dintr-o galaxie de dimensiunea Căii Lactee, pe care oamenii de știință au reușit să o identifice folosind trei dintre cele mai mari telescoape optice din lume.

Autorul descoperirii, Keith Bannister, de la Agenția Națională de Ştiință a Australiei, a spus următoarele: „Acesta este progresul pe care îl așteptăm de când astronomii au descoperit exploziile radio rapide în 2007. Dacă ne-am afla pe Lună și am privi pe Pământ cu această precizie, am putea să spunem nu numai orașul din care a apărut explozia, ci și codul poștal și chiar blocul”.

Astronomii speră că descoperirea îi vor duce mai departe în a găsi cauzele exploziilor radio rapide, care rămân necunoscute în prezent. Din 2007, au fost detectate 85 de explozii de unde radio rapide. Cele mai multe sunt „unice”, dar o cantitate mică se repetă din același loc.

Cu doi ani în urmă, astronomii au găsit o galaxie de unde se repetă explozia, dar acum e pentru prima oară când oamenii de ştiinţă au o locaţie exactă. Exploziile radio rapide durează mai puțin de o milisecundă, ceea ce face extrem de greu să se identifice originea.

Membrul echipei de cercetare, Dr. Adam Deller, de la Universitatea de Tehnologie din Swinburne, Melbourne, a declarat că explozia pe care a identificat-o provine dintr-o galaxie masivă, care formează relativ puține stele: „Acest lucru sugerează că exploziile radio rapide pot fi produse într-o varietate de medii”.

Oamenii de ştiinţă încă nu cunosc originea undelor radio rapide, dar n-ar fi exclus ca ele să fie produse de civilizaţii extraterestre avansate.