Cercetătorii spun că Luna nu este moartă, ci chiar foarte activă, acolo producându-se frecvent cutremure. Conspiraţioniştii cred că aceste cutremure sunt, de fapt, efectul unor explozii nucleare secrete efectuate pe Lună


Mai multe zone ciudate împrăștiate pe suprafaţa Lunii, acolo unde piatra de bază este expusă, reprezintă dovezi ale activității seismice puse în mișcare în urmă cu 4,3 miliarde de ani, şi care s-ar putea desfăşura şi în ziua de azi, spun cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au descoperit un sistem de creste, răspândite pe suprafaţa Lunii, acoperit de bolovani aruncaţi recenţi. Crestele ar putea fi o dovadă a proceselor tectonice lunare active, ca urmare a unui impact cu mult timp în urmă, care aproape că a distrus Luna.

„Există această presupunere că Luna este moartă de multă vreme, dar observăm că nu este adevărat”, a declarat Peter Schultz, profesor în Departamentul de Ştiinţe Planetare şi ale Mediului, din cadrul Universității Brown și co-autor al cercetării, care este publicat în revista „Geology”.

Cea mai mare parte din suprafeța Lunii este acoperită de regolit, o pătură de rocă de sol creată de bombardamentul constant cu meteoriți. Zonele libere de regulit sunt extrem de rare. Însă Adomas Valantinas, un absolvent al Universităţii din Berna, a folosit date de la nava spaţială NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), observând nişte zone ciudate în regiunea Lunar Maria.

Pentru studiu, Valantinas a folosit instrumentul Diviner al LRO, care măsoară temperatura suprafeței lunare. Utilizând observațiile din timpul nopții de la Diviner, Valantinas a observat peste 500 de „patch”-uri de piatră de rocă pe crestele înguste.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): geoscienceworld.org

P.S. Există însă unele teorii ale conspiraţiei care spun că toate cutremurele care se produc pe Lună n-ar fi de fapt decât efectul exploziilor unor bombe atomice realizate de unele puteri ale Terrei în subsolul Lunii. De ce? De exemplu, conspiraţionistul O. Kuhlen crede că misiunea Apollo-13 a avut ca sarcină secretă efectuarea de explozii nucleare pe suprafaţa Lunii, în zona craterului Fra Mauro, locul unde, cu ani în urmă, a fost observată o activitate luminoasă neobişnuită (vedeţi mai multe în acest articol – Secretul misiunii NASA Apollo 13: efectuarea unei explozii nucleare pe Lună, pentru a distruge o bază extraterestră?).