Întrebarea dacă suntem singuri în Univers rămâne una dintre cele mai mari dificultăți filozofice ale timpului nostru. Deși pare aproape de neconceput că civilizația noastră să fie singură în Cosmos, rămâne încă faptul că nu am văzut încă nicio dovadă clară care să indice contrariul. Timp de zeci de ani, astronomii au cercetat cerul nopții pentru a găsi dovezi ale unor extratereștri inteligenți, concentrându-și eforturile în primul rând pe captarea comunicațiilor radio extraterestre.
În ultimii ani, căutarea s-a mutat parțial către căutarea așa-numitelor tehnosemnături extraterestre – dovezi ale unor structuri artificiale la scară largă, cum ar fi Sferele Dyson, care ar putea înconjura stele întregi. Rezultatele celei mai recente astfel de căutări au fost publicate recent de Chenoa Tremblay de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO). Căutarea cosmică a folosit telescopul Murchison Widefield Array (MWA) din Australia, pentru a căuta semne de tehnosemnături în jurul a 144 de sisteme exoplanetare în direcția centrului galactic. Din păcate, însă, în ciuda eforturilor lor, Tremblay și colegii săi nu au reușit să găsească semne de extratereștri.
Deci o astfel de căutare este o cauză pierdută? Nu chiar, pentru că doar dimensiunea propriei noastre galaxii înseamnă că probabilitatea ca astfel de structuri să existe undeva în spațiu este relativ mare. Totuși, detectarea și verificarea concludentă a uneia dintre ele va fi o provocare majoră.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencealert.com