Planeta Marte a găzduit odată viaţă în trecutul îndepărtat! Noi dovezi au fost descoperite…


Cercetătorii care lucrează împreună cu misiunea spaţială a robotului de pe Marte – Mars Curiosity Rover (NASA) – , au anunțat că au descoperit urme de bor în craterul Gale de pe Marte, care are o vechime de aproximativ 3,8 miliarde de ani.

Această descoperire a provocat foarte mult entuziasm printre astrobiologi, care au subliniat că urmele de bor sugerează că Marte ar fi fost capabil să susțină viața pe suprafața sa, la un moment dat, în trecutul îndepărtat.

Borul este considerat a fi de mare interes pentru astrobiologii care caută urme de viață pe alte planete. Acest lucru se datorează faptului că el este esențial pentru stabilizarea moleculei de zahăr cunoscut sub numele de riboză. Riboza este una dintre principalele componente ale acidului ribonucleic (ARN), o moleculă care este prezentă în toate celulele vii și o forță motrice în spatele proceselor metabolice. Această moleculă incredibil de valoroasă este cunoscută a fi foarte instabilă și necesită un bor care să o păstreze în formă, astfel încât să poată forma ARN.

Se crede că cea mai timpurie „proto-viață” care a existat pe planeta Pământ provine din ceea ce oamenii de știință numesc „lumea ARN”. Potrivit unor oameni de știință, acest lucru ar fi determinat colaționarea tulpinelor de ARN individuale care conțin informații ce ar fi dus la abilitatea de auto-replicare și la formarea bazei sistemului de viață care se află la originea tuturor vietăţilor din ziua de astăzi.

Având în vedere importanța borului în stabilirea ARN-ului, oamenii de știință au sugerat că prezența sa pe Marte ar putea indica faptul că a existat odată viață pe „planeta roșie”. „Deoarece borul poate juca un rol important în realizarea ARN-ului – una dintre căile de construcție a vieții – găsirea de bor pe Marte deschide în continuare posibilitatea ca viața să fi apărut odată pe planetă”, a declarat Patrick Gasda, cercetător la Los Alamos National Laboratory din New Mexico, care a lucrat la acest studiu. „Borul reprezintă un posibil pod de la moleculele simple organice la ARN”, a continuat el. „Fără ARN, nu avem viață. Prezenţa borului ne spune că, dacă ar fi prezente pe Marte, aceste reacții chimice ar fi putut să apară”.

Potrivit lui Gasda, aceasta este o dovadă suplimentară că existau condiții de viață pe Marte în trecutul antic și că aceste forme de viață erau complet independente de cele de pe planeta Pământ.

Aceasta nu este prima dată când robotul Mars Curiosity Rover dă peste dovezi care arată că viața ar fi existat odată pe „planeta roșie”. Începând cu anul 2012, misiunea a descoperit o mulțime de dovezi care sugerează că pe Marte a existat odată apă. Robotul spaţial a descoperit dovezi ale unui lac și în interiorul craterului Gale, unde s-au găsit acum urme de bor.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock