Descoperire de senzaţie: NASA a constatat că pe planeta pitică Ceres se află un ocean, existând mineralele esenţiale pentru apariţia vieţii


Descoperit de italianul Giuseppe Piazzi în 1801, Ceres este cel mai mare obiect din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. A fost considerat ca fiind asteroid mai mulți ani, dar Ceres este atât de mare și de diferit faţă de ceilalţi asteroizi, încât oamenii de știință l-au clasificat ca planetă pitică în 2006. Asta în ciuda faptului că este de 14 ori mai mică decât o altă planetă pitică celebră, Pluto.

S-a presupus multă vreme că Ceres este doar o stâncă spațială stearpă, dar nava spațială NASA Dawn a capturat imagini de înaltă rezoluție ale suprafeței sale, care arată că Ceres este activ din punct de vedere geologic. O echipă de oameni de știință din Statele Unite și Europa a analizat imaginile transmise de pe sonda spaţială, la doar de 35 de kilometri distanţă de asteroid. Echipa s-a concentrat pe craterul Occator și a constatat că sub suprafața sa există un „rezervor extins” de apă marină. Folosind imagini cu infraroșu, o echipă a descoperit prezența compusului hidrohalit – un material comun întâlnit în gheața marină, dar care până acum nu a fost niciodată observat în afara Pământului.

Maria Cristina De Sanctis, de la Instituto Nazionale di Astrofisica din Roma, a declarat că hidrohalitul este un semn clar că Ceres a avut un ocean. „Acum putem spune că Ceres este un fel de lume oceanică, așa cum sunt unii dintre sateliţii lui Saturn și Jupiter”, a spus ea pentru AFP. „Materialul găsit pe Ceres este extrem de important în ceea ce privește astrobiologia. Știm că aceste minerale sunt esențiale pentru apariția vieții”, a mai spus omul de ştiinţă italian.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO