Iată imaginea cea mai clară de până acum a fostei planete Pluto. De ce apare culoarea albastră? Sunt mări sau oceane acolo?


Priviţi imaginea din acest articol: este imaginea cea mai clară de până acum a „planetei pitice” Pluto. După ce Pluto a fost descoperită în 1930, a fost declarată a noua planetă de la Soare. Cu toate acestea, începând cu anii 1990, statutul său de planetă a fost pus la îndoială în urma descoperirii mai multor obiecte de dimensiuni similare în centura Kuiper, ca de exemplu planeta pitică Eris, care a determinat Uniunea Astronomică Internațională (IAU) în 2006 să definească în mod oficial termenul de „planetă”; astfel, Pluto nu a mai fost considerată planetă și a fost reclasificată ca planetă pitică.

Dar, ce e cu aceste culori roşii şi albastre ce apar în imaginea de pe Pluto? Culoarea albastră apare pentru că acolo întâlnim mări şi oceane? Nu! Pluto e o planetă gri în spectrul vizual, aşa că ceea ce vedeţi mai sus este o imagine cu culori false. Sateliții fac fotografii în multe lungimi de undă diferite și le combină împreună, ceea ce poate face ca unele zone să apară ca colorate. Dacă ați vedea o imagine realizată în spectrul standard de lumină, Pluto ar fi doar o rocă gri.

Oricum, Pluto n-arată rău deloc în această imagine…