În 2019, oamenii de știință au publicat o lucrare, în care se presupune că în locul celebrei „planete X” ar exista, de fapt, o gaură neagră cu 5 mase solare, de dimensiunea planetei X. Găsiţi mai multe detalii în acest articol: O ipoteză-bombă: planeta X nu există şi, de fapt, în sistemul nostru solar ar putea fi o „gaură neagră primordială” din Universul timpuriu.
Aşadar, dacă planeta X este într-adevăr o gaură neagră, cum am găsi-o? Fizicianul Edward Witten, renumit teoretician la Institutul de Studii Avansate, are o idee. Nu este nevoie decât de o armată de micro nave spațiale, lansate şi ghidate cu ajutorul laserului.
În prezent, sistemul solar are opt planete și o serie de planete pitice (inclusiv fosta planetă Pluto). Astronomii s-au întrebat însă demult dacă ar putea exista o a noua planetă dincolo de Neptun, care nu a fost descoperită până acum de telescoape. Dovada pentru această planetă provine din ciudata mișcare a orbitelor corpurilor cereşti de dincolo de Neptun, care par să traverseze spaţiul cosmic ca și cum la marginea sistemului solar s-ar afla un alt obiect masiv, de 5 – 10 ori mai mare decât Pământul.
Căutările prin telescop nu au găsit „planeta X”, dar nici nu s-a dovedit că ea nu există. Însă în septembrie 2019, oamenii de știință James Unwin de la Universitatea Illinois din Chicago și Jakub Scholtz de la Universitatea Durham au lansat o lucrare care sugerează că „planeta X” ar putea fi o gaură neagră ce există acolo de la începutul Universului și care orbitează acum Soarele.
Fizicianul Edward Witten a mers cu ideea mai departe și și-a imaginat o misiune specială pentru vânarea „planetei X”, presupunând că ea este, de fapt, o gaură neagră. Misiunea propusă se bazează pe conceptul de „Breakthrough Starshot”, unde laserele de pe Pământ sunt folosite pentru a ghida și a alimenta nave spațiale foarte mici şi ultra-ușoare, care cântăresc doar câteva grame fiecare. Witten propune să trimitem o mie de aceste nave spațiale minuscule, care călătoresc suficient de rapid pentru a ajunge la o distanță de 500 UA (distanța dintre Soare şi planeta pitică Pluto este, în medie, de aproximativ 40 de UA). Fiecare dintre aceste nave spațiale ar trimite informații sincronizate înapoi pe Pământ. Dacă ar exista modificări ușoare la unul dintre ceasurile mini navei spațiale, acest lucru ar putea semnala că acesta a intersectat câmpul gravitațional puternic al găurii negre.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): arxiv.org