O ipoteză-bombă: planeta X nu există şi, de fapt, în sistemul nostru solar ar putea fi o „gaură neagră primordială” din Universul timpuriu


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

De zeci de ani, oamenii de știință au scanat limitele exterioare ale sistemului solar pentru a găsi semnele prezenţei „planetei X”, un corp ceresc care ar putea fi de aproximativ 10 ori mai masiv decât Pământul. Deși această planetă nu a fost detectată în mod direct, prezența sa este indubitabilă, ţinând cont de efectul gravitațional pe care acest corp ceresc îl are asupra planetelor şi corpurilor cereşti de la marginea sistemului solar.

Dar dacă această sursă gravitațională misterioasă există, cum de nu am descoperit-o până acum? Însă, dacă am presupune că, de fapt, ea este o gaură neagră? Şi nu orice tip de gaură, ci una din zorii Universului… Această posibilitate incitantă este explorată într-o lucrare publicată recent pe portalul arxiv.org. Potrivit co-autorilor studiului, Jakub Scholtz și James Unwin, un obiect ipotetic numit gaură neagră primordială (PBH) ar putea fi de vină pentru orbitele ciudate observate la marginea sistemului solar. Iar această gaură are efectele pe care le-ar putea produce o planetă masivă necunoscută.

Spre deosebire de găurile negre normale, care se formează atunci când stelele se prăbușesc, găurile negre primordiale provin din perturbații gravitaționale din Universul foarte timpuriu, la o secundă după Big Bang. Drept urmare, aceste obiecte pot fi extrem de mici în comparație cu găurile negre formate din stele.

„Pentru o gaură neagră normală, trebuie să ai cel puțin o masă solară, deoarece este creată dintr-o stea”, crede Scholtz. El adaugă că „Aceste găuri negre primordiale pot fi mult mai ușoare, asemănătoare masei Pământului sau chiar mai ușoară”.

Dar, cum se poate afla dacă sistemul nostru solar are vreo gaură neagră secretă? Teoretic, au spus autorii, o gaură neagră primordială ar produce „semnale de anihilare”. Acestea apar atunci când particulele de materie întunecată ale găurii negre sunt distruse la contactul cu anti-particulele. Acest proces ar crea radiații de lumină care ar putea fi potențial preluate de instrumente precum Telescopul spațial cu raze gamma Fermi sau Observatorul cu raze X Chandra.

Ipoteza conform căreia „planeta X” ar putea fi o gaură neagră primordială este extrem de speculativă și vor fi necesari ani de zile pentru a aduna datele necesare pentru a susține ideea. Dar, dacă ipoteza găurii negre primordiale ar fi adevărată, aceasta ar fi una dintre cele mai mari descoperiri din istoria științei, ceea ce ar permite oamenilor de știință să testeze teoriile fundamentale. Oportunitatea de a studia o gaură neagră atât de aproape de noi va revoluționa înțelegerea noastră asupra acestor obiecte exotice. Apoi, oamenii de știință ar putea, de asemenea, să afle mai multe lucruri despre Universul timpuriu și despre proprietăţile sale, cum ar fi electromagnetismul și forța nucleară slabă.

În acest moment, ideea rămâne o alternativă interesantă la ipoteza „planetei X”. Dar, pe măsură ce oamenii de știință vor continua să sondeze fenomenele ciudate de la marginea sistemului nostru solar, identitatea acestei surse gravitaționale enigmatice va fi dezvăluită până la urmă…