European Southern Observatory (prescurtat ESO sau Observatorul European de Sud) este o organizație interguvernamentală de cercetări în domeniul astronomiei, formată și susținută de 15 guverne (14 țări europene și Brazilia). Folosind puterea combinată a unui șir de telescoape din diferite locații de pe glob, astronomii ESO au reușit să surprindă prima imagine clară a unui exoplanete situată într-un sistem solar extrem de departe de Pământ, aflat la 11 cvadrilioane de kilometri!
Imagistica directă în descoperirea de exoplanete nu este des utilizată de astronomi, din cauza dificultăţilor tehnice, dar, ea s-a dovedit eficientă pentru planete cu orbite largi în jurul stelelor tinere, deoarece lumina reflectată de pe planetă nu este eclipsată de lumina reflectată de steaua-gazdă.
Astfel, specialiştii de la ESO au descoperit o exoplanetă, denumită CVSO 30c, care orbitează o stea numită CVSO 30, situată la aproximativ 1.200 de ani-lumină de Pământ. Pentru a avea o imagine clară a planetei, oamenii de ştiinţă europeni au folosit observaţiile combinate de la 3 mari telescoape: VLT ESO din Chile, Observatorul W.M. Keck din Hawaii și Observatorul Calar Alto din Spania. În 2012, prin metoda tranziţiei (când steaua este eclipsată), astronomii au descoperit o altă exoplanetă în jurul acestei stele (CVSO 30b).
Noua exoplanetă fotografiată, CVSO 30c (o vedeţi înconjurată cu roşu), orbitează steaua-gazdă la distanţa de 660 u.a., ceea ce înseamnă că pentru a executa o rotaţie întreagă în jurul stelei, ar avea nevoie de 27.000 de ani pământeşti! Pentru a vă face o idee cât de departe e planeta faţă de steaua ei, vă aduc aminte că o planetă destul de îndepărtată din sistemul nostru solar, Neptun, e situată la circa 30 u.a. faţă de Soare.
Toate sunt bune şi frumoase… însă eu nu înţeleg un singur lucru: cum de naiba astronomii sunt în stare să fotografieze o planetă situată la incredibila distanţă de 1.200 de ani-lumină şi nu reuşesc să descopere planeta X, care e situată undeva la sub 0,1 ani-lumină!? Mai ales că, din punct de vedere teoretic, mulţi astronomi au demonstrat existenţa planetei X. Iar suntem minţiţi cu ceva…