Chinezii au descoperit un potenţial semnal extraterestru de la o exoplanetă asemănătoare Pământului, aflată la distanţa de 473 de ani-lumină


O echipă de oameni de știință chinezi și americani au realizat ceva extraordinar: ei au descoperit, cu ajutorul Radiotelescopului chinez FAST (cel mai mare din lume) un semnal de bandă îngustă, care ar putea fi un semn al vieții extraterestre inteligente.

Potrivit unei lucrări ştiinţifice, semnalul vine din direcția unei exoplanete asemănătoare Pământului, care orbitează steaua Kepler-438, o pitică roșie la aproximativ 473 de ani-lumină de Pământ. Exoplaneta Kepler-438b a fost denumită ca fiind „cea mai asemănătoare planetă cu Pământul”, descoperită vreodată, deși locuibilitatea sa a fost pusă sub semnul întrebării de către alți cercetători.

Totuşi, echipa ajunge la concluzia că o ipoteză mai probabilă pentru semnalul ar fi o interferența de radiofrecvență (RFI) de la o altă sursă şi nu neapărat de la o civilizaţie extraterestră. Semnalul a fost detectat în timpul primei misiuni de „vânare” a semnalelor extraterestre, care a avut loc între noiembrie 2020 și septembrie 2021. Potrivit lucrării, este foarte puțin probabil ca semnalul să fi fost produs de procese naturale din Cosmos și, prin urmare, trebuie să aibă o sursă artificială.

Dar pentru a fi foarte clar, deși ipoteza extraterestră este tentantă, totuşi este posibil ca sursa semnalului să provină din tehnologia umană. Lucrarea a mai dezvăluit, de asemenea, că semnalul, care a fost observat pentru o perioadă de 20 de minute, a variat în frecvență. Acest lucru ar putea exclude și posibilitatea unei RFI din apropierea telescopului FAST.

Deocamdată, echipa rămâne precaută în afirmațiile sale. „Deși unele dintre caracteristicile sale sunt oarecum în concordanță cu un semnal SETI adevărat, există dovezi care ne face să bănuim că evenimentul Kepler-438 este un semnal RFI”, se spune în lucrare. Pe scurt, este mult prea devreme pentru a concluziona că ne uităm la dovezi ale unei civilizații extraterestre avansate care încearcă să intre în contact cu noi.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): articolul ştiinţific „The most sensitive SETI observation by multi-beam coincidence matching strategy towards exoplanet systems” / researchsquare.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock